«Το σπαθί του Αυτοκράτορα»: Το βιβλίο που μαγεύει τους αναγνώστες το καλοκαίρι του 2020


Το καλοκαίρι έφτασε και χιλιάδες λάτρεις του βιβλίου αναζητούν και «διψούν» για να γνωρίσουν τα νέα βιβλία που έχουν βγει στην κυκλοφορία μέσα από τα οποία θα αποκτήσουν γνώση, αλλά και «τροφή» για σκέψη. Το magdasnews.gr σας προτείνει ένα από τα ωραιότερα βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ στην Ελλάδα, από ένα σπουδαίο συγγραφέα.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα, το «Σπαθί του Αυτοκράτορα», του Βύρωνα Αθανίτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Γράφημα». Όσοι αφέθηκαν στις σελίδες του, έγραψαν τις καλύτερες κριτικές όπως:

«Μια αναζήτηση ενός αντικειμένου με βαρύ συμβολικό φορτίο και παράλληλα μια προσωπική αναζήτηση του κάθε νεοέλληνα…»

«Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο.. Συνδυάζει έξοχη μυθιστορία με αυτοστοχαστικές διερευνήσεις του συγγραφέα σχετικά με την ταυτότητα των Νεοελλήνων.»

«Ερωτήματα όπως γιατί αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Έλληνες, αντί της επίσημης ονομασίας Ρωμαίος ή της κοινής ονομασίας Γραικός όπως συνέβαινε στο υστερο Βυζάντιο; .. Τι είναι τελικά ο ελληνισμός; .. Πώς μπορούν οι Νεοέλληνες να ξεφύγουν από ιδεολογήματα και να ατενίσουν το μέλλον; .. και άλλα παρόμοια θα απασχολήσουν τον αναγνώστη του βιβλίου, και σίγουρα θα βρει τις -άμεσες ή έμμεσες- απαντήσεις τους εμπνευσμένες..»

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Για την οικογένεια Βαφέα, το χειρόγραφο Χρονικό του Μιχαήλ Ζαπαντιώτη, ενός από τους γραμματικούς του Κωνσταντίνου Δραγάση Παλαιολόγου, που το κατέχει εδώ και αιώνες, σημαίνει πολύ περισσότερα από μια ιστορική κληρονομιά ή ένα κυνήγι θησαυρού.


Αναζητώντας το σπαθί του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα, οι ήρωες έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με την ταραχώδη διαχρονική πορεία του ελληνισμού και τις -καλά κρυμμένες στο συλλογικό μας ασυνείδητο- ενοχές για την απώλεια της βασιλεύουσας. Όσο αγωνίζονται να υπερβούν και τα δικά τους προσωπικά τραύματα, διαπιστώνουν την ανάγκη ενός νέου ξεκινήματος που συνδέεται με την ταυτότητα των σύγχρονων Ελλήνων.
“Έβγαλα το δαμασκηνό σπαθί από το θηκάρι και το κράτησα με σεβασμό στα χέρια μου. Η ταλαιπωρημένη αλλά γεμάτη συμπόνια μορφή του βασιλιά όπως είχε χαραχτεί στη μνήμη μου την τελευταία νύχτα της Πόλης, τρεμόπαιξε μπροστά μου σαν απόκοσμη οπτασία…


Το «Σπαθί του Αυτοκράτορα», έχει ένα έναν συμβολικό χαρακτήρα -όχι βέβαια αλυτρωτικό- για την συντροφιά των ηρώων του Βύρωνα Αθανίτη. Οι ήρωες συνειδητοποιούν τους λόγους για τους οποίους αναβάλλεται διαρκώς η ωρίμανση και η εξέλιξή μας – ως άτομα, ως κοινωνία αλλά και σύγχρονο κράτος. Αντιλαμβάνονται προοδευτικά -μεσα και από τις προσωπικές τους ιστορίες- ότι η σχέση μας με το παρελθόν είναι διαδραστική, πώς χρειάζεται θάρρος για να αποδεχθεί κανείς ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό…
Τύλιξα το σπαθί με πορφυρό ύφασμα και το απόθεσα στο μπρούτζινο κουτί. Ασφάλισα τα κλείστρα του και το κατέβασα με προσοχή στον λάκκο, μαζί με τα δάκρυά μου που κυλούσαν πάνω του…. Κατόπιν αρχίνισα να φτυαρίζω, ώσπου όλο το χώμα επέστρεψε στη θέση του…


Η συμφιλίωση με όλα όσα μας χαρακτηρίζουν είναι η δύναμη που θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο, δημιουργικό και απελευθερωμένο από βαρίδια μέλλον (ατομικό και συλλογικό). «Αν θα γινόταν να επιλέξω μια συγκεκριμένη στιγμή που είχε καθοριστική σημασία στην συγγραφή του βιβλίου, αυτή ήταν η επίσκεψη μου στον Μιστρά τέσσερα χρόνια πριν. Όπως ήδη έχω αναφέρει στην σελίδα μου στο Facebook (@Βύρων Αθανίτης), καθώς περπατούσα τις διαδρομές ανάμεσα στις εκκλησιές και τ’ άλλα κτίσματα που αντιστέκονται στους καιρούς, μου δημιουργήθηκε αυτή η αίσθηση της επαφής με τους αλλοτινούς κατοίκους της Καστροπολιτείας και θαρρώ πως μου ψιθύρισαν, τότε τις αλήθειες τους που έκτοτε έγιναν και δικές μου…», σχολιάζει ο συγγραφέας.
Την ίδια στιγμή ο ήλιος είχε μόλις ανατείλει. Σαν από θαύμα γινομένο, οι ακτίνες του έγλειφαν τις επάλξεις του κάστρου για να πέσουν κατόπιν στη γης, ανάμεσα στα πόδια μου…”.

Ευχόμαστε ολόψυχα καλοτάξιδο στον συγγραφέα και στους αναγνώστες, καλή ανάγνωση και καλό καλοκαίρι…

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:Ο Βύρων Αθανίτης γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και ζει με την οικογένειά του. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Εργάζεται επί τριάντα χρόνια στην τοπική αυτόδιοίκηση. Το γράψιμο τον απασχόλησε από τα παιδικά του χρόνια. Σε νεαρή ηλικία εργάστηκε περιστασιακά ως αρθρογράφος, ενώ το 1997 ξεκίνησε να δημοσιεύει διηγήματά του σε περιοδικά. Το 2015 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, τη συλλογή διηγημάτων, Το Τελευταίο Πέρασμα (bookstars). Το Σπαθί του Αυτοκράτορα είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Στην πρωτόλεια μορφή του, αφηγούνταν μια τυπική περιπέτεια αναζήτησης. Όμως, το περιεχόμενο της ιστορίας εξελίχθηκε προοδευτικά και ολοκληρώθηκε στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης και των μνημονίων, όταν έγιναν ολοφάνερες οι συνδέσεις του χθες με το σήμερα, καθιστώντας αναγκαίο τον αναστοχασμό της διαδρομής μας μέσα στον χώρο και τον χρόνο, για ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα.

Από το Blogger.