Πίσω στο χρόνο: Η ιστορία του άνδρα που κατάφερε να εξαπατήσει τα McDonald’s (video)


Μία από τις δημοφιλέστερες αλυσίδες εστιατορίων στις ΗΠΑ κι ένα παιχνίδι που έπαιζαν συνεχώς επί χρόνια, εκατομμύρια Αμερικανοί…

Η HBO με τη μίνι σειρά ντοκιμαντέρ με τον τίτλο McMillions αναλύει και εξηγεί όχι μόνο πώς αποκαλύφθηκε η απάτη αλλά και πώς στήθηκε.

Ποιός ήταν ο Uncle Jerry;

Ένα παιχνίδι που είχε μπει στην καθημερινότητά τους εν πολλοίς και το οποίο τελικά αποδείχθηκε μια καλοστημένη απάτη. Αυτό είναι το «σκάνδαλο McMillions», που συντάραξε τα θεμέλια της εταιρείας McDonald’s και του αμερικανικού συστήματος και το οποίο απέφερε μυθικά κέρδη στον πιο διάσημο απατεώνα…

Όλα εκτυλίχθηκαν γύρω από το παιχνίδι «Monopoly» που εισήγαγε η γνωστή αλυσίδα Fast Food, το 1989 ως μια προωθητική ενέργεια για τα προϊόντα της. Οι παίκτες, αγόραζαν μπέργκερ –πατάτες- αναψυκτικό ή ό,τι άλλο ήθελαν και αναζητούσαν με αγωνία το τυχερό «λαχείο» που θα τους έκανε κατά πολύ πλουσιότερους. Ήταν μια τρέλα για τους Αμερικανούς και πολύ γρήγορα έπαιζαν όλοι μετά μανίας.

Η απάτη ξεκίνησε πολύ γρήγορα, όταν ένας υπάλληλος της εταιρείας που είχε αναλάβει την προωθητική αυτή ενέργεια, συνειδητοποίησε πως μπορούσε να «πειράξει» τα τυχερά λαχεία και να τα συγκεντρώσει στα χέρια του. Πολύ σύντομα άρχισε να τα διαθέτει σε συγγενείς και φίλους, αποκομίζοντας ένα όφελος για τον εαυτό του και σε δεύτερο χρόνο άρχισε να βρίσκει «αγοραστές» σε όλη τη χώρα, με τα παράνομα κέρδη του να πολλαπλασιάζονται άμεσα.

Απίστευτο και όμως… Αμερικανικό!

Δείτε το trailer του documentary που ετοίμασε το HBO:


Από το Blogger.