Παιδιά & Κατοικίδια: Πότε θα καταλάβω ότι το παιδί μου είναι έτοιμο για ένα κατοικίδιο;


Χωρίς αμφιβολία, τα κατοικίδια παίζουν ζωτικό ρόλο στη ζωή της οικογένειας. Είναι όμως πολύ σημαντικό, να γνωρίζετε πότε να φέρετε ένα ζωάκι στο σπίτι σας.

Η ένταξη ενός κατοικιδίου στο οικογενειακό μας περιβάλλον, πριν το παιδί είναι πραγματικά έτοιμο και υπεύθυνο να το δεχτεί, μπορεί να προκαλέσει πολλές «επιπλοκές» για την οικογένεια, αλλά και για το ίδιο το κατοικίδιο.

Ο φόβος των ζώων

Αν το παιδί σας «φοβάται» τα ζώα, τότε δεν πρέπει να πάρετε ένα κατοικίδιο για να του θεραπεύσετε αυτό τον φόβο. Ένα φοβισμένο παιδί μπορεί πολύ εύκολα να κάνει λάθη που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο φόβο, ή και τραυματισμό του κατοικιδίου. Καλό είναι για αρχή να πάτε μαζί με το παιδί σας σε ένα καταφύγιο ζώων, με σκοπό να εξοικειωθεί με τα ζώα.

Η σωστή συμπεριφορά των παιδιών απέναντι στα ζώα

Το παιδί πρέπει να κατανοήσει τις οδηγίες για τη σωστή συμπεριφορά γύρω από τα ζώα. Οι απότομες κινήσεις απαγορεύονται. Τα κατοικίδια πρέπει να μένουν μόνα τους όσο τρώνε και φυσικά το «παιχνίδι» με αυτά πρέπει να γίνεται με τους δικούς τους όρους.

Η ευθύνη ενός κατοικιδίου

Αν το παιδί παραμελεί τα όσα έχει να κάνει, πιθανότατα να παραμελήσει και τις ευθύνες απέναντι στο κατοικίδιο. Οι γονείς πρέπει να διδάξουν στα παιδιά τις ευθύνες και να είναι σίγουροι ότι θα είναι έτοιμα να φροντίσουν το κατοικίδιο ζώο όταν φτάσει στο σπίτι.

Αν το παιδί σας φροντίζει την προσωπική του υγιεινή, τότε είναι έτοιμο να φροντίσει και το κατοικίδιο. Μην ξεχνάτε όμως, πως τα μικρότερα παιδιά θα είναι σε θέση να βοηθήσουν με μερικά βασικά καθήκοντα, αλλά δεν μπορούν να διαχειριστούν ορισμένες εργασίες.

Πόσο κατάλληλο είναι για την οικογένεια το κατοικίδιο που επιλέγει ένα παιδί;

Είναι σημαντικό να συζητήσετε με το παιδί σας τον χώρο και τον διαθέσιμο χρόνο για τη δέσμευση και για τη φροντίδα του κατοικιδίου. Για παράδειγμα, αν πάρετε ένα σκύλο, θα πρέπει να έχετε χρόνο για βόλτες και για παιχνίδια. Εκεί πρέπει να σκεφτείτε και την ηλικία του παιδιού.
Από το Blogger.