Σήμερα Μαγειρεύουμε Ριζότο Με Μανιτάρια Από Τον Άκη Πετρετζίκη




Εύκολη και γευστικότατη συνταγή από τον ταλαντούχο Άκη Πετρετζίκη. Ότι πρέπει για μία βραδιά με φίλους ή τον σύντροφό σου.



ΥΛΙΚΑ:300γρ. duxelle μανιταριών
2κρεμμύδια
1κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
1σκ. σκόρδο
250γρ. ρύζι για ριζότο
125γρ. κρασί λευκό
2-3κ.σ. ελαιόλαδο
50γρ. βούτυρο
1κύβο κότας
800ml νερό, για τον κύβο
70γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
Αλάτι και πιπέρι
Θυμάρι, μονο τα φύλλα του, για σερβίρισμα

Για τα μανιτάρια:

200γρ. μανιτάρια champignon
2κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 


Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα με το ελαιόλαδο για τουλάχιστον 10 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.

Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά.

Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

Προσθέτουμε το κρασί και ανακεύουμε απαλά συνεχώς.

Προσέχουμε να εξατμιστεί όλο το κρασί πριν ξεκινήσουμε να προσθέτουμε τον ζωμό ώστε να μην είναι ξινό το ριζότο.

Διατηρώντας μέτρια τη θερμοκρασία ρίχνουμε αρκετό ζωμό, ώστε να καλύψει το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς.

Ρίχνουμε το duxelle μανιταριών και ανακατεύουμε.

Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός, ρίχνουμε άλλη μία κουταλιά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο, δηλαδή να είναι κρεμώδες αλλά al dente.

Ρίχνουμε 2 κ.σ. βούτυρο και παρμεζάνα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το ριζότο μας.

Αν δούμε ότι είναι πολύ σφιχτό ρίχνουμε λιγό νερό ακόμα. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να ''ξεκουραστεί''.

Παράλληλα σε ένα άλλο τηγάνι που το έχουμε κάψει σε πολύ δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες σε δύο δόσεις χρησιμοποιώντας 1 κ.σ. ελαιόλαδο κάθε φορά.

Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν πολύ ωραίο χρώμα.

Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, αφαιρούμε από το τηγάνι και αφήνουμε στην άκρη.

Μόλις το ριζότο είναι έτοιμο, ελέγχουμε αν χρειάζεται επιπλέον πιπέρι, ζωμό κ.λ.π. (πρέπει το ριζότο να είναι κρεμώδες).

Σερβίρουμε αμέσως με τα σοταρισμένα μανιτάρια και τρίβουμε λίγη ακόμα παρμεζάνα από πάνω.
Από το Blogger.