Οι γιατροί προειδοποιούν: Ένα τατουάζ μπορεί να γίνει επικίνδυνο
Σύμφωνα με όσα γράφει το healthyliving.gr, οι γιατροί, με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Case Reports, προειδοποιούν πως αν κάνετε ένα τατουάζ, μπορεί να έχετε κάποιες απροσδόκητες επιπλοκές στην περίπτωση που το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αδύναμο...


Η προειδοποίηση έρχεται μετά από τη θεραπεία μιας γυναίκας για χρόνιο πόνο στο αριστερό ισχίο, το γόνατο και το μηρό λίγους μήνες αφότου έκανε τατουάζ. Πιο συγκεκριμένα, η γυναίκα είχε πάρει φάρμακα για να μειώσει το ανοσοποιητικό της σύστημα για αρκετά χρόνια μετά τη λήψη διπλής μεταμόσχευσης πνεύμονα το 2009. Το δεξί της πόδι είχε τατουάζ αρκετά χρόνια νωρίτερα, χωρίς κακές συνέπειες, και αποφάσισε να κάνει ένα άλλο στον αριστερό μηρό της.

Αμέσως μετά, εμφανίστηκε ένα ήπιο δερματικό ερέθισμα, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο. Όμως, 9 ημέρες αργότερα, ανέπτυξε πόνο στο αριστερό γόνατο και στον μηρό της. Μάλιστα, τα συμπτώματα ήταν τόσο σοβαρά που χρειάζονταν ισχυρά παυσίπονα. Συνεπώς, παραπέμφθηκε σε κλινική ρευματολογίας, όπου δοκιμάστηκε για διάφορες καταστάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν αρνητικά.

Στη συνέχεια, μία βιοψία του μυς του μηρού της αποκάλυψε ότι είχε μια χρόνια φλεγμονή των μυών, που συχνά συνοδεύεται από μυϊκή αδυναμία και πόνο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι γιατροί πιστεύουν ότι είναι πιθανό να συνδέεται με την ίδια τη διαδικασία του τατουάζ, τα αποτελέσματα της οποίας μπορεί να επιδεινώνονται από ένα ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα.

"Ενώ αναγνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν σίγουρα το αιτιολογικό αποτέλεσμα, ο χρόνος έναρξης και η θέση των συμπτωμάτων συσχετίστηκαν καλά με την εφαρμογή τατουάζ και δεν υπήρχαν άλλοι αναγνωρίσιμοι παράγοντες που να προκαλούν την παθολογία.", σημειώνουν οι γιατροί. Η γυναίκα έλαβε φυσιοθεραπεία για να ενισχύσει τους μυς του μηρού της και ένα χρόνο μετά την έναρξη των συμπτωμάτων της άρχισε να βελτιώνεται. Μετά από τρία χρόνια ήταν ελεύθερη πόνου.

"Τα τατουάζ είναι δημοφιλή", γράφουν οι γιατροί. "Έτσι, οι ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με αυτό το είδος διακοσμητικής τέχνης του σώματος."
Από το Blogger.