Η επιστήμη λέει πως το άγχος είναι μεταδοτικό!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης του Hotchkiss Brain Institute, το στρες είναι "κολλητικό"...


Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, επομένως, όπως αναφέρει το boro.gr, τίθεται το ερώτημα του κατά πόσο μπορούμε να γενικεύσουμε τα συμπεράσματά της. 

Πιο αναλυτικά, η νέα μελέτη υπέδειξε ότι το άγχος αλλάζει συγκεκριμένες δομές του εγκεφάλου, και αυτές οι αλλαγές αντικατοπτρίζονται στον εγκέφαλο των άλλων ατόμων. Το συγκεκριμένο εύρημα μπορεί πιθανά να εξηγήσει πράγματα όπως το σφίξιμο στο στομάχι που νιώθουμε ότι βρεθούμε κοντά σε κάποιον που είναι αγχωμένος.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου πειράματος οι ερευνητές όρισαν ζευγάρια ποντικών. Στη συνέχεια απομάκρυναν από τον κοινό χώρο το ένα ποντίκι και το έθεσαν σε μία ήπια στρεσογόνα κατάσταση. Κατόπιν, τοποθέτησαν το αγχωμένο ποντίκι μαζί με το ταίρι του για να παρακολουθήσουν τι θα συμβεί στους εγκεφάλους τους. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το αγχωμένο ποντίκι εμφάνισε μεταβολές σε μια ομάδα νευρώνων που βρίσκονται στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που παίζει κεντρικό ρόλο στη μνήμη και τη συναισθηματική ανταπόκριση. 

Ο εγκέφαλος του άλλου ποντικιού που δεν είχε εκτεθεί στη στρεσογόνα κατάσταση, αλλά είχε έρθει σε επαφή με το αγχωμένο ποντίκι, εμφάνισε σύντομα τις ίδιες νευρωνικές αλλαγές στον ιππόκαμπο του. Στην ουσία, οι εγκέφαλοι των μη αγχωμένων ποντικών καθρέφτιζαν τους εγκεφάλους των αγχωμένων υποκειμένων.

Το φαινόμενο φάνηκε να είναι αναστρέψιμο, τουλάχιστον όσον αφορά τα θηλυκά ποντίκια. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν ότι τα θηλυκά ταίρια ενός στρεσαρισμένου ποντικού τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων ατόμων, οι αλλαγές στον ιππόκαμπο αντιστράφηκαν. 

Η κοινωνική αλληλεπίδραση έσβησε τις εγκεφαλικές μεταβολές του στρες. Ωστόσο, αυτό δεν ίσχυσε και για τα αρσενικά ποντίκια. Αντιθέτως, διατήρησαν το άγχος και τις αλλαγές του εγκεφάλου που το συνοδεύουν, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ποντικιών με τα οποία ήρθαν σε επαφή στη συνέχεια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του άγχους.
Από το Blogger.