Έρευνα αποδεικνύει πως τα μανιτάρια αποτελούν... ελιξίριο της νεότητας
Μπορεί οι τροφές που βοηθούν τον μηχανισμό της αντιγήρανσης να είναι πολλές, αλλά μία φαίνεται πως ξεχωρίζει για την εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητά της σε δύο αντιοξειδωτικές ουσίες που καθυστερούν τους βιολογικούς μηχανισμούς της γήρανσης...

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μανιτάρια, αποτελούν μοναδική πηγή εργοθειονίνης και γλουταθειόνης, δύο πολύ σημαντικών αντιοξειδωτικών ουσιών. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη που ανέδειξε αυτό το χρήσιμο συμπέρασμα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Food Chemistry και ανήκει σε ερευνητική ομάδα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και ο Ρόμπερτ Μπίλμαν, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου, αναφέρει: "Αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως, χωρίς καμία αμφιβολία, τα μανιτάρια είναι η κορυφαία διατροφική πηγή αυτών των δύο αντιοξειδωτικών ουσιών και ότι ορισμένες ποικιλίες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αυτές". 

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι ελεύθερες ρίζες που αναπτύσσονται στο σώμα μας προκαλούν οξειδωτικό στρες, βλάβες στα κύτταρα, σε χρήσιμες πρωτεΐνες ή ακόμη και στο ίδιο το DNA. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι αυτές που μπορούν να ελαττώσουν αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό καθώς έχουν μηχανισμούς που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Η έρευνα σημειώνει πως η ποικιλία που αποδείχτηκε πως έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε εργοθειονίνη και γλουταθειόνη είναι τα μανιτάρια πορτσίνι ή βασιλομανίταρα, ενώ και οι άλλες ποικιλίες έχουν αντιοξειδωτική δράση και καλό είναι να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με όποια ποικιλία προτιμάμε.


Από το Blogger.