Δύο τελειόφοιτες φοιτήτριες του ΑΠΘ σχεδίασαν ένα "έξυπνο ρούχο"
Η Μαρία Λανταβού και η Ευθυμία Δουρουδή, τελειόφοιτες φοιτήτριες του τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, σχεδίασαν ένα έξυπνο ρούχο παντός καιρού και τόπου στο πλαίσιο της διπλωματικής τους εργασίας. 

Εκείνος που μπορεί να περιπλανιέται στη διάρκεια μίας μέρας σε μία μεγάλη πόλη, με ένα σακίδιο για τα απαραίτητα, έχει την ανάγκη ενός ευέλικτου ρούχου που θα του προσφέρει άνεση και θα προσαρμόζεται στις διαφορετικές δραστηριότητες της μέρας. Αυτό λοιπόν σκέφτηκαν και οι δύο φοιτήτριες του ΑΠΘ και έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα νέο wearable outfit με το οποίο κέρδισαν ένα από τα πρώτα βραβεία στον παγκόσμιο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού για τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου "Rethinking the Future", στην κατηγορία "Product Design", ανάμεσα σε 512 προτεινόμενα έργα φοιτητών και επαγγελματιών αρχιτεκτόνων από 30 χώρες.Το νέο φόρεμα που παρουσίασαν οι δύο φοιτήτριες του ΑΠΘ, είναι ένα φόρεμα φτιαγμένο από εύκαμπτο υλικό, ικανό να αλληλεπιδρά με το ευρύτερο μεταβαλλόμενο περιβάλλον, ώστε να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος. Όπως ανέφερε η Μαρία Λανταβού σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, "το σχέδιο μπορεί να αλλάξει διαστάσεις ανάλογα με το ανθρώπινο σώμα ανδρικό ή γυναικείο και υλοποιήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις καμπύλες, το μέγεθος και τις κινήσεις του σώματος, ώστε να είναι και άνετο.".

Αξίζει να σημειωθεί, πως το συγκεκριμένο ρούχο, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας ή σε πολύ μεγάλες θερμικές εναλλαγές, ενώ παράλληλα είναι αδιάβροχο και δεν απαιτείται η σύνδεση διαφορετικών κομματιών, όπως στα υφάσματα, αφού μπορεί να εκτυπωθεί ως ολοκληρωμένο ένδυμα σε τρισδιάστατους εκτυπωτές με πολλαπλές κεφαλές που προς το παρόν χρησιμοποιούνται πειραματικά σε εργαστήρια του MIT.

"Η δυσκολία εκτύπωσης καθιστά ακόμη ακριβή την παραγωγή ενός τέτοιου wearable. Αντίστοιχες εκτυπώσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί ως ειδικές παραγγελίες σε διάφορες κολεξιόν, μπορεί να φτάνουν τις 5.000 ευρώ, ωστόσο, μελλοντικά θα είναι πιο εύκολο", αναφέρει η Μαρία Λανταβού σε πρόσφατη συνέντευξή της.
Από το Blogger.