Αποκαλύφθηκε το μυστικό του Ντα Βίντσι! - Τί αναφέρει νέα μελέτηΜία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Ophtamology, σημειώνει πως ο διάσημος ζωγράφος έπασχε από μία σπάνια περίπτωση στα μάτια του και συγκεκριμένα από "Διαλείπουσα Εξωτροπία". Πρόκειται για ένα είδος κακής ευθυγράμμισης οφθαλμού, στην οποία το ένα μάτι στρέφεται προς τα έξω, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη πάθηση επηρεάζει το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Οι μελετητές έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα, αφού εξέτασαν έξι έργα του, στα οποία θεωρείται ότι έχουν στοιχεία από την εξωτερική εμφάνιση του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Ανάμεσα σε αυτά, ο "Άνθρωπος του Βιτρούβιου", ο "Σωτήρας του Κόσμου" (Salvator Mundi), και ο "Νεαρός Ιωάννης Βαπτιστής". Σε όλα αυτά τα έργα, οι μελετητές παρατήρησαν πως υπήρχε στα μάτια των απεικονιζόμενων ανδρών μια σύγκλιση των κορών των ματιών προς τα μέσα.

Μάλιστα, ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο City University, Christopher Tyler, αναφέρει: "Κοιτάζοντας το έργο του, παρατήρησα την έντονη απόκλιση των ματιών σε όλους τους πίνακές του. Η πάθηση στα μάτια του ίσως συνέβαλε στην εξαιρετική ικανότητα του Ντα Βίντσι να απεικονίζει με μεγάλη ακρίβεια τις αποστάσεις και το βάθος των αντικειμένων σε έναν δισδιάστατο καμβά.".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω μελέτη βασίζεται σε υποθέσεις και δεν έχει αποδεικτική ισχύ, αλλά όπως φαίνεται, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, είχε έναν διαφορετικό τρόπο που κοίταζε τον κόσμο.
Από το Blogger.