Header Ads

Το βιβλίο της εβδομάδας | "Η άλλη Γκρέις" από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
Θαρρώ πως εννοεί κατά πόσον ονειρεύομαι το μέλλον, αν έχω σχέδια για το τι μπορεί να κάνω στη ζωή μου, κι η ερώτησή του μου φαίνεται άσπλαχνη· καθώς πρόκειται να μείνω εδώ μέχρι τον θάνατό μου, δεν έχω και κανένα λαμπρό μέλλον να συλλογίζομαι. 

Ή ενδεχομένως να εννοεί κατά πόσον ονειροπολώ, αν λαχταρώ κάποιον άντρα, σαν νέα κοπέλα που είμαι, κι η ιδέα αυτή είναι εξίσου άσπλαχνη, αν όχι περισσότερο· κι εγώ λέω, με μια ιδέα θυμού κι αποδοκιμασίας: Τι να τα κάνω τα όνειρα, δεν είναι και πολύ ευγενικό εκ μέρους σας να με ρωτάτε για δαύτα. 

Το μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Άτγουντ, "Η άλλη Γκρέις" μας μεταφέρει στο 1843. Εκεί γνωρίζουμε την Γκρέις Μαρκς. Μία νεαρή υπηρέτρια που καταδικάζεται για συνέργεια στη φρικιαστική δολοφονία του αφεντικού της και της οικονόμου και ερωμένης του. Είναι αθώα ή όχι; Κανείς δεν ξέρει. Και αν είσαι από τους αναγνώστες που θέλησαν να μάθουν την αλήθεια, τότε καλύτερα να αφήσεις την ιστορία να "ανοίξει" σαν ένα γράμμα μπροστά σου. Η Άτγουντ μας μεταφέρει στην ιστορία της Γκρέις, μέσα από τις σκέψεις της (μάλλον) μελοθάνατης υπηρέτριας και όσα ζούσε παρέα με... τον γιατρό που ήρθε μόνο για εκείνη και τις συζητήσεις τους, με μόνο στόχο να βρει την αθωότητα στα λεγόμενά της.

Η Γκρέις, που εκτίει ισόβια, υποστηρίζει ότι δε θυμάται τίποτε από τους φόνους. Ο φιλόδοξος γιατρός, ειδικεύεται στις ψυχικές νόσους. Ένα δίδυμο που βάζει φωτιά στις σελίδες που μόλις ξεκίνησες να αγγίζεις. Πρόσεχε! Μην αφήσεις το μυαλό σου να ξεφύγει από τα κόλπα της... άλλης Γκρέις γιατί ίσως βρεθείς δίπλα της. Και αν το κάνεις αυτό, τότε σίγουρα η Άτγουντ δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη.

Όλη η ευθύνη πέφτει πάνω στην πένα της, η οποία με τους διαλόγους, τις χαρακτηριστικές της εκφράσεις και την περιγραφικότητα που την γεμίζει, θα σε κάνει να διαβάσεις όλο το βιβλίο από την αρχή. Θα θελήσεις να ψάξεις και εσύ τα σημάδια που ίσως δεν πρόσεξε ο φιλόδοξος νεαρός γιατρός που με τόσο κόπο προσπάθησε να βρει την αλήθεια μέσα σε μία ιστορία γεμάτη αλήθειες, ψέμματα και δύο διαφορετικές προσωπικότητες που η καθεμία έχει την δική της εκδοχή. 

Η Γκρέις δεν μπορεί να θυμηθεί. Ίσως να μην θέλει. Ίσως να μην την αφήνει ένας δεύτερος εαυτός που κακά τα ψέμματα, όλοι κρύβουμε μέσα μας. Ο γιατρός ακούει προσεκτικά την ιστορία της φέρνοντάς την όλο και πιο κοντά στη μέρα που δεν μπορεί να θυμηθεί. 

Η Άτγουντ καταφέρνει να μας δώσει το κλειδί για την πόρτα της αλήθειας μέσα από τις λέξεις. Και όσοι έχουμε διαβάσει την συγγραφέα, ξέρουμε ότι αυτό το παιχνίδι με τον αναγνώστη, είναι και ο λόγος που δεν σταμάτησε να γράφει. Ο λόγος που αποτυπώνει ακόμη και σήμερα τις ιστορίες της. Η Μάργκαρετ Άτγουντ, σε μια από τις καλύτερες στιγμές της, υπογράφει ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, που καθηλώνει και αναστατώνει. 

Εσύ ποια Γκρέις θέλεις να γνωρίσεις; Την αθώα υπηρέτρια ή την εκδικητική νεαρή που έκανε πράγματα που κανένας από τους προοδευτικούς της εποχής δεν μπορούσαν να πιστέψουν; Μην περιμένεις να βρεις αμέσως την αλήθεια. Ψάξε μέσα στις λέξεις της Άτγουντ και ίσως καταφέρεις να βρεις την δική σου πορεία στην ιστορία που μας προσφέρουν οι Εκδόσεις Ψυχογιός.

Άκης ΤσακίρηςLinks:

Βρες το βιβλίο από τις Εκδόσεις Ψυχογιός πατώντας εδώ

Όλα τα βιβλία της Μάργκαρετ Άτγουντ θα τα βρεις πατώντας εδώ

Δες το trailer της σειράς που βασίστηκε στο βιβλίο πατώντας εδώ

Ακολούθησε τις Εκδόσεις Ψυχογιός στο Facebook στο Twitter και στο Instagram


Από το Blogger.