Το βιβλίο της εβδομάδας από τις Εκδόσεις Ψυχογιός: Ιρένα Σέντλερ (Ζιλμπέρ Σινουέ)
Οι Εκδόσεις Ψυχογιός, για μία ακόμη φορά, μας ταξιδεύουν στο παρελθόν με μία αληθινή ιστορία που ξετυλίγει το πέπλο της, το 1942. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που για κάποιους θα θεωρούνταν σκληρό, αλλά για άλλους απόλυτα περιγραφικό, από την γλαφυρή πένα του Ζιλμπέρ Σινουέ.

Μία αληθινή ιστορία, οδηγεί τον αναγνώστη στην φρικαλεότητα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στην ιστορία της Ιρένα Σέντλερ. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, μπαίνουμε στη θέση της Ιρένα Σέντλερ και παρακολουθούμε μαζί της στην διάσωση 2.500 παιδιών. Μαζί της, θα νιώσουμε τις ενοχές που κάλυπταν την λέξη "ηρωίδα", όταν το μεγαλείο της ψυχής γίνεται πιο σημαντικό από την διάσωση ενός μεγάλου αριθμού παιδιών και αυτό γιατί, η ίδια δεν κατάφερε να σώσει περισσότερα παιδιά από τα σκοτεινά και αδίσταχτα χέρια των Γερμανών.

Ίσως το θεωρήσεις "βαρύ" βιβλίο για μία ευχάριστη νύχτα δίπλα στο τζάκι, τους χειμερινούς μήνες. Στην πραγματικότητα όμως, είναι απλά αληθινό. Ίσως, όταν ξεκινήσεις την ανάγνωσή του, να νιώσεις και εσύ τα συναισθήματα της Ιρένα. Να θέλεις να ξεγελάσεις μαζί της τις Αρχές, για να φυγαδεύσεις μαζί της τα μικρά παιδιά που έζησαν από πρώτο χέρι τί σημαίνει πόλεμος. Ο Σινουέ δεν πρόκειται να σου αφήσει τύψεις ή στενοχώρια. Το μόνο που θέλει, είναι να σου δώσει μία πραγματική ιστορία, χωρίς να το θεωρήσεις ένα ακόμη ιστορικό βιβλίο. Αυτή τη φορά, δεν θα διαβάσεις μόνο κάποια γεγονότα. Με την πένα του, ο διάσημος συγγραφέας, θα σε βάλει στην θέση της Ιρένα. Ή έστω, θα καταφέρει να σου διηγηθεί η ίδια την ιστορία της.

Από την Ιρένα, θα ξυπνήσουν άσχημες αναμνήσεις, ενός λαού που υπέφερε τόσο άδικα, ενώ παράλληλα θα σου θυμίσει πόσο μεγάλο και αιμοβόρο τέρας μπορεί να γίνει ο άνθρωπος για να αποκτήσει όσα εκείνος επιθυμεί, ακόμη και αν σταθούν εμπόδιο, μικρές παιδικές ψυχές. Το μυστικό δεν είναι να αφήσεις το συναίσθημα να σε παρασύρει, αλλά από την επόμενη μέρα που θα ολοκληρώσεις το βιβλίο σου, να κουβαλάς μαζί σου το μεγαλείο ψυχής, μίας γυναίκας που αψήφησε τον φόβο και τον θάνατο.

Από το Blogger.