Συνέντευξη This Is Just Life στον Χρήστο Κωνσταντίνου | Σοφία Μανωλάκου: " Με ιντριγκάρουν οι ρόλοι που είναι εντελώς αντίθετοι από μένα"
Σοφία Μανωλάκου. Η ταλαντούχα ηθοποιός που παρακολουθείς καθημερινά στην σειρά "Ο πρίγκιπας της Φωτιάς" στο Open Beyond TV, μιλά στον Χρήστο Κωνσταντίνου και στο thisisjustlife.gr για την τηλεόραση, το θέατρο, την οικογένειά της και τον κινηματογράφο.

Πως πήρες την απόφαση να γίνεις ηθοποιός; 

Μέναμε στο Παγκράτι κι ακριβώς απέναντι από το σπίτι μας ήτανε το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Αθηναίων το οποίο ήταν δωρεάν για τα παιδιά, και μου λέει η μαμά μου θες να πάμε να σε γράψω. Κάνανε και χορό, στα πλαίσια του πολιτιστικού Δήμου Αθηναίων. Ήταν ακριβώς μπροστά από το σπίτι μας και πήγαμε και μου λέει διάλεξε τι θες να κάνεις, και διάλεξα να κάνω παραδοσιακούς χορούς και θέατρο κι έχω λοιπόν την αίσθηση πως τότε μπήκε το μικρόβιο μέσα μου αν και πάντα μου άρεσε σαν παιδί να παίζω ρόλους. 

Σε ποια ηλικία και ποια ήταν η πρώτη παράσταση που είδες;

Στα 14 την "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη με με την Λυδία Κονιόρδου που αν και δεν καταλάβαινα σχεδόν τίποτα απ 'όσα έλεγε, βγήκα από την αίθουσα και ένιωθα πως θα σκάσω από ενέργεια και συναισθήματα. 

Και οι γονείς σου σε ποια παράσταση σε πρωτοείδαν;

Στους Πέρσες του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Νίκου Διονύσιου μόλις είχα βγει απ'την δραματική σχολή.

Πως ένιωθες που ήξερες πως είναι εκεί;

Καταρχήν με αγχώνει όταν ξέρω πως είναι από κάτω άλλα ταυτόχρονα μου δίνει και δύναμη γιατί είναι οι πιο δικοί μου άνθρωποι, κι ας είναι αυστηροί.

Που γεννήθηκες;

Γεννήθηκα στην Αθήνα και έμεινα μέχρι που χώρισαν οι γονείς μου οπότε και έφυγα με τον μπαμπά μου για τον τόπο καταγωγής του, τις Κροκές Λακωνίας στην Σπάρτη, ενώ η μαμά μου συνέχισε να ζει εδώ.

Αδέρφια έχεις;

Ναι έναν μικρότερο, ζούσε στην Αθήνα άλλα τα τελευταία δύο χρόνια έχει πάει στην Σπάρτη και ασχολείται με την γεωργία;

Ποια σχολή τελείωσες;

Την Σχολή Πέτρας του Κώστα Αρζόγλου με τον οποίο φέτος έχω την χαρά και τη τιμή να συνεργάζομαι μαζί του στην τηλεόραση παρόλο που ακόμα δεν έχουμε κοινές σκηνές. Όταν όμως συναντηθήκαμε στην φωτογράφηση χάρηκε πολύ που με είδε γιατί ξέρω πως με αγαπάει πάρα πολύ και με προτείνει σε δουλειές.Σκέφτηκες να ασχοληθείς με το μόντελινγκ δεδομένου ότι έχεις μια εξαιρετική εμφάνιση;

Όχι όχι , αν και το έχω κάνει περιστασιακά για να βγάλω χρήματα.

Στην σχολή τι ρόλους έπαιζες;

Στην αρχή μου δίνανε τους ρόλους της ωραίας άλλα μόλις κατάλαβαν πως αυτό για κάποιον λόγο με μπλόκαρε άρχιζαν να μου δίνουν να κάνω άντρες η οτιδήποτε άλλο και τους έκανα εξαιρετικά. Έχω κάνει και τον αγγελιοφόρο στο "Επτά επί Θήβας".

Υποκριτικά όμως ποιοι ρόλοι σε ιντριγκάρουν;

Καταρχήν δεν είναι απαραίτητο να είναι βαρύγδουποι ρόλοι. Με ιντριγκάρουν κάποιοι που είναι εντελώς αντίθετοι από μένα. Όπως ο ρόλος που υποδύομαι τώρα στον πρίγκηπα της φωτιάς. Μιας κοπέλας που θέλει να εκδικηθεί για το παρελθόν και παίζει διπλό ρόλο.

Στην ζωή σου πως είσαι;

Είμαι πολύ ανοιχτή σαν βιβλίο, ευθύς και ειλικρινής απέναντι στους άλλους... Δεν είμαι καθόλου εκδικητική και συγχωρώ ακόμα κι αν δεν μου έχουν ζητήσει συγνώμη επειδή θεωρώ μεγάλη ανοησία να κάνεις κακό σε έναν άνθρωπο . Γενικά είμαι της άποψης άσε τον ανόητο στην ανοησία του.

Η τηλεόραση πως μπήκε στη ζωή σου;

Με το "Δια ταύτα" του Λάκη Λαζόπουλου στον Alpha, μια άψογη συνεργασία που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ο Λάκης είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, σπουδαίος συνεργάτης, και πολύ δίκαιος, αισθάνομαι πολύ τυχερή που τον συνάντησα. 

Σου έχουν προτείνει ρόλους μόνο για την εξωτερική σου εμφάνιση;

Σίγουρα κάποιοι έχουν πάει με γνώμονα αυτό και το καταλαβαίνω, μα αν πιστεύω πως δεν έχω να δουλέψω πάνω σε έναν ρόλο και είναι άμα τι εμφάνιση αρνούμαι, δεν το προχωράω καν.

Η ομορφιά ανοίγει πόρτες;

Κοίταξε η ομορφιά είναι διαβατήριο άλλα δεν είναι η βίζα. Δηλαδή περνάς άλλα για το πόσο θα μείνεις δεν παίζει ρόλο. Το ίδιο πιστεύω και για τις σχέσεις, μπορεί στην αρχή ένας άνθρωπος να σε γοητεύσει γιατί σου αρέσει εξωτερικά μα αν δεν σου κάνει και εσωτερικά δεν θα κάτσει πάνω από ένα μήνα μαζί σου. Οπότε αυτό ισχύει στα πάντα, στη φιλία, στη δουλειά στα ερωτικά, σε όλα. 

Σε ενδιαφέρουν οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι;

Καθόλου, θεωρώ πως μπορείς να βγεις στην σκηνή για δυο λεπτά και να κλέψεις όλη την παράσταση. Εμείς ορίζουμε ποιος είναι τελικά πρωταγωνιστής.

Πως ήταν η συνεργασία σου με τον σκηνοθέτη Βασίλη Θωμόπουλο;

Με τον Βασίλη δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική, τον αγαπάω πάρα πολύ σαν άνθρωπό αλλά και σαν σκηνοθέτη γιατί και ο ίδιος αγαπάει πάρα πολύ τους ηθοποιούς του. Αφήνεσαι σε αυτόν και νιώθεις μια προστασία που ξέρεις πως αν κάτι δεν είναι καλό δεν θα φωνάξει, απλά θα πει "Σοφία θες να το κάνουμε πάλι;" Με λίγα λόγια ο Βασίλης σε αγκαλιάζει. Θέατρο ποιοτικό και εμπορικό.

Καταρχάς το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Ο ποιοτικός ηθοποιός έχει το μη ποιοτικό και ο εμπορικός έχει το μη εμπορικό. Όσον αφορά την εμπορικότητα ναι είναι μετρήσιμη βάση των εισιτηρίων. Το ποιοτικό δεν ξέρω τελικά εάν υπάρχει ποιοτικό μέτρο στο θέατρο και ποιος το ορίζει. Σημασία έχει αυτό που κάνουμε να μην ξεφεύγει από την ιδιοσυγκρασία και τις επιλογές μας. Δηλαδή αυτό που κάνουμε να το υποστηρίζουμε 100%, έτσι θα έχει ποιότητα ότι κι αν είναι. Όταν εσύ το κάνεις και είσαι σίγουρος πως επιλέγεις τον συγκεκριμένο ρόλο και την παράσταση γι'αυτούς τους λόγους και θα το υπηρετήσεις από τις πρόβες μέχρι τέλους, αυτό για μένα έχει ποιότητα ότι κι αν είναι. Γιατί ακόμα και σαχλαμάρα αν είναι όταν την κάνεις συνειδητά τότε είναι ποιότητα. 

Θέατρο καλό έχουμε;

Εννοείται, όπως και εξαιρετικούς ηθοποιούς που θα μπορούσαν να είναι και στο εξωτερικό.

Πως επιλέχθηκες για την διαφήμιση της Trivago;

Η trivago διαλέγει έναν ηθοποιό από κάθε χώρα για να την εκπροσωπεί. Έτσι κι εγώ επιλέχθηκα να είμαι η Μις Trivago της Ελλάδας. 

Τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που ζητάει το κοινό από μια θεατρική παράσταση;

Την αλήθεια της. Να ταυτιστεί κατά κάποιο τρόπο με αυτό που βλέπει άσχετα αν το έχει ζήσει η όχι. Να μην καταλάβει πως αυτό που βλέπει είναι ψέμα, να παρασυρθεί μαζί της. 

Θα μπορούσες να τσαλακωθείς πολύ για ένα ρόλο; 

Ναι και το αποζητώ. Θα μπορούσα να ξυρίσω μαλλιά η ακόμα και να πάρω κιλά. Αυτό είναι ηθοποιός. 

Με ποια κριτήρια επιλέγεις μια συνεργασία;

Όταν βγήκα από την Δραματική σχολή το μόνο που με ένοιαζε ήταν να παίξω. Τώρα προχωρώντας κοιτάω σαφώς το έργο και μετά τους συνεργάτες. Το οικονομικό σκέλος τελευταίο. Διότι αν εμένα μια δουλειά με πάει παρακάτω καλλιτεχνικά μπορώ να κάνω ένα βήμα πίσω, πχ να κάνω μια άλλη δουλειά για να έχω λεφτά προκειμένου να παίξω σε μια παράσταση που οι οικονομικές απολαβές δεν θα είναι αυτές που θα έπρεπε. Κάτι που έχω κάνει παλαιότερα και δεν με πείραζε καθόλου.

Τώρα θα το έκανες;

Αν μου άρεσε το έργο πολύ ναι θα το έκανα.

Είναι μια διαφυγή το θέατρο;

Ναι φυσικά, και ίσως γι'αυτό να ήθελα να ασχοληθώ από μικρή με αυτό, για να ξεφύγω.

Σε έχει βοηθήσει;

Νιώθω πως αυτό ήθελα πάντα να κάνω, και το ήθελα γι'αυτόν ακριβώς τον λόγο. Κινηματογράφο έχεις κάνει;

Ναι φέτος, δύο ταινίες. Η μια είναι εποχής 1826 του Βασίλη Τσικάρα και λέγεται Πολιορκία . Γυρίστηκε στην Άμφισσα, και τα γυρίσματα ήταν όλα εξωτερικά όπου φορούσα 12 ώρες τη μέρα μια παραδοσιακή στολή, πολύ όμορφη εμπειρία. Και έκανα άλλη μία το το Λούγκερ με τον Τάσο Νούσια και την Στεφανία Γουλιώτη σε σκηνοθεσία Κώστα Χαραλάμπους από τον οποίο πήρα πάρα πολλά μέσα από την τεράστια εμπειρία που έχει στον κινηματογράφο. 

Φέτος σε είδαμε ως γκεστ στην σειρά του Αντ1 Επιστροφή άλλα είσαι και στο μόνιμο καστ της 1ης καθημερινής σειράς του Open.

Nαι βρίσκομαι στην σειρά "Ο πρίγκηπα της φωτιάς" του Γιώργου Κυρίτση σε σκηνοθεσία Χρήστου Δήμα τον οποίο και ευχαριστώ πάρα πολύ που μου εμπιστεύεται έναν βασικό ρόλο. 

Θεατρικά πού βρίσκεσαι φέτος;

Βρίσκομαι στο θέατρο Χυτήριο και είμαι πολύ ευτυχής γιατί πρωταγωνιστώ στο έργο "Με οικογένεια" του Hector Malot που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα άλλα και παγκοσμίως διότι συνήθως ανεβαίνει το "Χωρίς οικογένεια". Υπάρχει δηλαδή σαν μυθιστόρημα άλλα σαν θεατρικό έργο. Το σκηνοθετεί η Αθανασία Καλογιάννη που πέρυσι είχε κάνει τις "Μικρές κυρίες" . Μια εξαιρετική σκηνοθέτης με τρομερή αισθητική.

Πως είναι να παίζεις παιδικό θέατρο;

Από τις πρόβες μέχρι και τώρα που ξεκινήσαμε δεν το αντιμετωπίζω σαν μια παιδική παράσταση, άλλα σαν μια παράσταση που απευθύνεται σε ένα κοινό που έχει κρατήσει ακόμα μέσα του την παιδικότητα και την ανόητα, διότι πάντα μέσα μας θα νιώθουμε παιδιά, ακόμα κι αν η βιολογική μας ηλικία είναι μεγαλύτερη. Οπότε όχι δεν παίζω σε παιδική παράσταση άλλα σε μια παράσταση για παιδιά!!! Είτε ανήλικα είτε ενήλικα παιδιά!!!

Τι θα έλεγες στον κόσμο για να έρθει να σας δει στο Χυτήριο;

Ότι ερχόμενος κάποιος στο Με οικογένεια θα ταυτιστεί με το έργο ακόμα κι αν δεν έχει ζήσει αντίστοιχες καταστάσεις γιατί το έργο εξυμνεί την θέληση για ζωή. Γιατί νομίζω όλοι οι άνθρωποι έχουμε θέληση να ζήσουμε και είναι ένα μάθημα για όλους πως ακόμα κι αν χάσεις τα πάντα μπορείς αν έχεις θέληση να καταφέρεις τα πάντα από την αρχή. 

Εσύ ταυτίζεσαι με την ηρωίδα;

Ναι αρκετά, γιατί καλώς η κακώς έχω μια παράλληλη ζωή μαζί της.
Και πιστεύω πως οι δύσκολες καταστάσεις ή θα σε διαλύσουν ή θα σε κάνουν πολύ δυνατό, το σίγουρο είναι πως δεν θα μείνεις ποτέ ο ίδιος.

Όταν τελειώνεις την παράσταση και βγαίνεις έξω τι σου λένε οι γονείς και κυρίως τα παιδιά;

Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει είναι το πόσο θερμοί είναι οι γονείς. Πίστευα ότι μόνο τα παιδιά θα εισέπραταν το μήνυμα της παράστασης, άλλα βλέπω ακόμα και τους γονείς να μου μιλούν θερμά στο τέλος κι αυτό είναι μια ικανοποίηση για όλους εμάς εκεί. Βλέπω μάτια βουρκωμένα άλλα κυρίως γεμάτα αισιοδοξία και νομίζω ότι η παράσταση τους υπενθυμίζει πόσο θαρραλέοι πρέπει να είμαστε ώστε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής!!!!

Ποια συμβουλή και ποιου ανθρώπου ακολουθείς πάντα;

Μια συμβουλή του Σπύρου. Να ακολουθώ την αλήθεια, επειδή ότι είναι αληθινό είναι και σωστό.

Και τέλος τι συμβουλή θα έδινες εσύ στον εαυτό σου;

Να ακολουθώ πάντα το ένστικτο μου.
Από το Blogger.