Header Ads

twitter facebook google plus linkedin rss feed email

Το βιβλίο της εβδομάδας από τις Εκδόσεις Ψυχογιός: "Η νύχτα της Κασσιανής" από την Μαρία ΡουσάκηΑυτή την εβδομάδα θα ταξιδέψουμε στο παρελθόν και θα ακολουθήσουμε με κάθε λεπτομέρεια, την καθημερινή ζωή, μίας δεύτερης γενιάς Ελλήνων μεταναστών. Θα κάνουμε ταξίδια στις ΗΠΑ, στο Παρίσι, στην Αθήνα, αλλά και στην Μεσσηνία του 1970.

Η Μαρία Ρουσάκη, "μαγειρεύει" μέσα στην πένα και το χαρτί, μία συγκινητική, ανατρεπτική, αλλά πάνω από όλα ανθρώπινη ιστορία και μας σερβίρει έναν κόσμο αλλιώτικο του σήμερα. Ίσως όχι τόσο αγγελικό πλασμένο όσο θα ήθελε κανείς, σκεπτόμενος τα καθημερινά του προβλήματα ερχόμενος και πάλι στο δύσκολο σήμερα.

Η "Νύχτα της Κασσιανής" ρίχνει το πέπλο της και οι αναγνώστες αλλάζουμε για λίγο μορφή. Αυτή είναι εξάλλου η μαγεία που σου προσφέρει η ανάγνωση. Αυτή τη φορά, γυρίζουμε τον χρόνο πίσω. Μεταμορφωνόμαστε σε ένα 13χρονο κορίτσι, με απόλυτο χαρακτηριστικό τις βαθυκόκκινες μπούκλες του. "Η ζωή είναι ωραία στα 13", θα πεις. Όχι για την μικρή μας ηρωίδα, η οποία πέφτει θύμα βιασμού. Κάτι που την αναγκάζει να κλειστεί στον εαυτό της. Σε μία μονοκατοικία του Παλαιού Φαλήρου, η οποία φαντάζει ονειρική για τους περαστικούς. 

Μην το αρνηθείς! Έχεις ένα σημαντικό κοινό με την πρωταγωνίστριά μας. Όλοι εμείς, βρίσκουμε καταφύγιο στα βιβλία μας. Το ίδιο και εκείνη. Το κορίτσι με τις βαθυκόκκινες μπούκλες αναζητά την δική του λύτρωση στα βιβλία και στην γνώση. Το παρελθόν όμως, αφήνει πάντα τα σημάδια του για τους ανθρώπους του μέλλοντος και αυτή είναι η άσχημη πλευρά της ζωής.

Φεύγοντας από την Αθήνα, θα περπατήσουμε με την φαντασία μας στην Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην Αμαραθιά. Εκεί, ο Ρωμανός Παππάς, θα μας ζητήσει για συμμάχους, σε έναν πόλεμο με τους δαίμονες που του σέρβιρε η σκοτεινή οικογενειακή του ιστορία. Νομίζει πως η φυγή είναι η μόνη λύση. Αλλά μην γελιόμαστε. Ποιος άνθρωπος δεν θέλει να φύγει μακριά από το κακό. Ακόμη και αν το καλό βρίσκεται στην άκρη της γης.

Εκεί που βρίσκεται και ο τρίτος ήρωας της ιστορίας μας. Ο Ελληνοαμερικάνος Τζακ. Όχι. Δεν θα τον βρεις ευτυχισμένο με λόγο την επιτυχία του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όσο και αν θέλει να δείχνει έτσι, ο ίδιος υποφέρει. Μία παράξενη αρρώστια τον οδηγεί σε αντιδράσεις διαφορετικές από εκείνες που θα ήθελε. Συμπεριφορές που δεν θα ταίριαζαν σε εκείνον. Εγκλωβισμένος στην δική του φυλακή, ονειρεύεται μία καλύτερη ζωή.

Όλοι όμως, κάποια στιγμή θα συναντηθούν. Η πένα και το χαρτί, τους φέρνει κοντά, με έναν περίεργο, αστείο και μαγικό τρόπο. Και έχουν ένα κοινό σκοπό. Να βρουν το φως, πίσω από την κόκκινη πόρτα του λαβύρινθου που ζουν.

Από την Μαρία Ρουσάκη, δεν χρειάστηκε να ζητήσουμε κάτι συγκεκριμένο αυτή την φορά, σαν αναγνώστες. Ούτε καν, την λύση των τριών μυστηρίων που μας σερβίρει στο δικό της "εστιατόριο" με το κόκκινο εξώφυλλο από τις "Εκδόσεις Ψυχογιός". Μην βιαστείς να καταλάβεις τους ανθρώπους που θα γνωρίσεις. Μην αποφύγεις να ταυτιστείς μαζί τους. Μπορεί όλα αυτά να συνέβησαν κάποτε στην δεκαετία του '70, αλλά κάτι μου λέει πως εύκολα θα κολλούσαν στο παζλ της σημερινής μας εποχής. Ίσως λίγο διαφορετικά. Ίσως με περισσότερο χρώμα. Ίσως με ένα χαμόγελο δίπλα. Ίσως το ίδιο αληθινά. 

Οι 400 σελίδες που σου προσφέρει η συγγραφέας του βιβλίου, είναι αρκετές για να σκεφτείς μαζί με τους ήρωές σου. Είναι αρκετές για να ζήσεις και συ μία σκοτεινή πλευρά του παρελθόντος. Είναι απλά... μοναδικές. Μην ξεχάσεις να την ευχαριστήσεις, ολοκληρώνοντας το βιβλίο. Από μέσα σου! Με ένα χαμόγελο. Θα το καταλάβει, μην φοβηθείς! Τότε θα ξέρει ότι πέτυχε αυτό που ήθελε! Να σου χαρίσει μία παρέα που έχει να σου διδάξει πολλά.

Από το Blogger.