Συνέντευξη This Is Just Life στον Χρήστο Κωνσταντίνου | Μπέσσυ Μάλφα: "Μέσω της τέχνης μπορείς να ονειρευτείς να ταξιδέψεις να μορφωθείς"
Η αγαπημένη ηθοποιός Μπέσσυ Μάλφα, μιλά στον Χρήστο Κωνσταντίνου και στο thisisjustlife.gr για τη ζωή της και τον χαρακτήρα της, κάνοντας παράλληλα την δική της αναδρομή στην πρώτη παράσταση που συμμετείχε ως επαγγελματίας, ενώ δεν διστάζει να αποκαλύψει και τί την βγάζει εκτός ορίων στην ζωή της....Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την υποκριτική;


Αυτό δεν μπορώ να σας το απαντήσω, δεν νομίζω ότι έχει εξηγηθεί ακόμα, μπορώ όμως να σας πω πως ήμουν ένα παιδί αρκετά κλεισμένο στο σπίτι, δεν έβγαινα δηλαδή να παίξω έξω με τα άλλα παιδάκια, επειδή είχα μια μαμά που φοβόταν γενικά μη μου συμβεί τίποτα, κι έτσι τα παιχνίδια μου ήταν αυτά, τραγουδούσα, χόρευα, έπαιζα, δηλαδή ήταν ο τρόπος έκφρασης μου. Τώρα σπουδάζοντας όλα αυτά τα πράγματα και τα τρία με πτυχία, θεωρώ ότι το θέατρο είναι ο χώρος που είναι όλες οι τέχνες μαζί, ο χώρος δηλαδή που μπορώ να εκφραστώ, να αισθανθώ σαν στο σπίτι μου. Αυτό μόνο μπορώ να σας πω, δεν ήταν κάτι που με ώθησε, έτσι μεγάλωσα.
Τι στόχους είχατε μπαίνοντας στην δραματική σχολή και κατά πόσο αυτοί έχουν επιτευχθεί;


Κάθε φορά οι στόχοι που έβαζα ήταν να ξεπεράσω τον εαυτό μου, να κάνω πράγματα άγνωστα σε μένα, ταξίδια τα οποία δεν είναι εύκολο να κάνει κανείς, άλλα μέσω της τέχνης μπορείς να ονειρευτείς, να ταξιδέψεις, να μορφωθείς, να μπορείς να γνωρίσεις και να ζητήσεις πράγματα. Σίγουρα οι στόχοι μου ήταν να μορφωθώ, κάτι πολύ σημαντικό για μένα, διψούσα πολύ για γνώση και οι στόχοι ενός καλλιτέχνη είναι πάντα το να πετύχει το τέλειο, οπότε πως να επιτευχθεί αυτό. Έτσι πορεύομαι πάντα με αυτό.

Θυμάστε την πρώτη παράσταση που συμμετείχατε ως επαγγελματίας;

Ναι η πρώτη παράσταση ήταν στο Θέατρο τέχνης ως μαθήτρια σε ένα έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Είχατε τρακ;

Ναι πάντα υπάρχει ένα σχετικό τρακ.

Έχετε ακόμα;

Τώρα είναι κι αυτή μια λέξη πολύ περίεργη, δεν είναι ακριβώς τρακ όταν αισθάνεσαι ότι η σκηνή είναι σπίτι σου, διότι είναι σαν μια μεγάλη γιορτή, που έχεις καλέσει τους φίλους σου, γιατί για μένα οι θεατές είναι οι φίλοι μου που τους έχεις καλέσει να γιορτάσετε αυτό που έχεις οραματιστεί, σαν ένα party όπου υπάρχει η αγωνία να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι, πως λέμε αν έφαγαν όλοι η αν ήπιαν τα ποτά τους, αν περνάνε ωραία και χορεύουν, εάν διασκεδάζουν, η εάν λυπούνται κι ακούς τα προβλήματα τους είναι μια μεγάλη γιορτή, μια θεία λειτουργία θα μπορούσε να πει κανείς.

Ερμηνευτικά ποιοι ρόλοι σας ιντριγκάρουν;

Όλοι αρκεί να είναι καλό το έργο, και να μπορώ φυσικά να τους παίξω, να βρίσκομαι και ηλικιακά κοντά τους. Γενικά όμως με ενδιαφέρανε όλοι οι ρόλοι.

Έχετε κάποιους ρόλους απωθημένο;

Όχι δεν νομίζω. Έχω παίξει πάρα πολλά πράγματα για να πω πως δεν είμαι ευχαριστημένη, το ρεπερτόριο μου είναι αρκετά μεγάλο.Ποιο είδος θεάτρου είναι κατά τη γνώμη σας πιο δύσκολο;

Εάν χωρίζουμε το θέατρο σε είδη κι όχι σε καλό η κακό , γιατί δύσκολο είναι το καλό θέατρο, όπως η ζωή. Και για μένα πιο δύσκολο είναι το καλό θέατρο.

Έχουμε καλό θέατρο;

Στην Ελλάδα ναι έχουμε και καλό θέατρο. Φυσικά δεν είναι δυνατόν στις 1500 παραστάσεις που ανεβαίνουν να πετυχαίνουν όλες. Το σίγουρο πάντως είναι ότι έχουμε πολύ εργατικούς και δυνατούς ηθοποιούς που δεν τους γνωρίζουμε. 

Κωμωδία ή δράμα;

Δεν υπάρχει κωμωδία ή δράμα, υπάρχουνε σωστές καταστάσεις, καταστάσεις που μπορεί να είναι από κωμικές μέχρι τραγικές, είναι μια λεπτή ισορροπία την οποία πρέπει να την κρατάς πάντα τεντωμένη για να μην πέσεις από εκεί. Αν ένα έργο έχει γραφτεί με τραβηγμένα κάποια πράγματα τότε το ονομάζουμε κωμωδία, εάν έχει δραματικά στοιχεία το ονομάζουμε μελό και πάει λέγοντας. 

Έχω την εντύπωση πως οι κωμικοί ρόλοι που παίζετε έχουν μέσα και δραματικά στοιχεία;

Πάντα , οποιαδήποτε φράση έχει μέσα κάτι βαθύτερο δεν το άφηνα ποτέ ανεκμετάλλευτο. Αν ο ηθοποιός έχει στην άκρη του μυαλού του να βγάλει και το γέλιο γιατί αυτό είναι η επιβράβευση το γέλιο και το χειροκρότημα χάνει πάρα πολλά δραματικά στοιχεία τα οποία έχουν χτίσει τον ρόλο για να είναι κωμικός. Επειδή πολλές φορές τα πολύ βαθιά τραύματα και τα δραματικά στοιχεία ενός ρόλου οδηγούν στο να γελάσει ο θεατής. Άρα πρέπει να ψάξει την αλήθεια. Το θέατρο σαν ψυχαγωγία είναι ιδιαίτερα ακριβό άλλα σε κάποιες περιπτώσεις, παρόλη την οικονομική κρίση έχει επιβιώσει αρκετά καλά. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;


Μα πόσο μπουζούκι να πας, και πόσο να δειχτείς, γιατί στα μπουζούκια δεν είναι σίγουρο πως πας για να ακούσεις την καλή φωνή, αφού όλες τώρα πια οι τραγουδίστριες φοράνε ένα σουτιέν κι ένα μαγιό, μα κάποια στιγμή έχεις ανάγκη και για πνευματική τροφή. Ναι να πάει στα μπουζούκια ο Έλληνας, να πάει και στις ταβέρνες να δει όμως και θέατρο. Ειδικά στις δύσκολες στιγμές το θέατρο ανθίζει γιατί την έχεις ανάγκη την πνευματική τροφή, το χρειάζεσαι για να νιώσεις όμορφα. Άλλωστε να μην ξεχνάτε πως το Θέατρο Τέχνης η άνθισε την εποχή του πολέμου.


Εσείς συμφωνείτε με τον τόσο μεγάλο αριθμό θεατρικών παραστάσεων που ανεβαίνουν κάθε χρόνο στην χώρα μας;


Είμαστε η χώρα που γέννησε όλα αυτά τα πράγματα, δημοκρατία, φιλοσοφία, μαθηματικά, θέατρο, οπότε γιατί όχι. Εκεί που με βρίσκετε λίγο αντίθετη είναι που δεν διδάσκετε το θέατρο στα σχολεία. Γιατί το θέατρο είναι πολιτισμός, είναι παιδεία και θεωρώ ότι όλα τα παιδιά, έπρεπε να γνωρίζουν γι'αυτό και να κάνουνε, από μοντέρνο ρεπερτόριο , μέχρι τραγωδία, κωμωδία και τα λοιπά. Επίσης το θέατρο δεν είναι ότι απλώς θα γίνεις ένας θεατρίνος, η υποκριτική είναι η τέχνη της αλήθειας, είναι η τέχνη μπαίνω σε έναν άλλον άνθρωπο και ζω τη ζωή του, άρα τον γνωρίζω, τον καταλαβαίνω, τον συγχωρώ, τον αγαπώ. Είναι σπουδαίο πράγμα το θέατρο και θα έπρεπε να διδάσκετε στα σχολεία, για να μεγαλώνουμε καλύτερους κι ωραιότερους Έλληνες.

Έχουμε θεατρική παιδεία στην Ελλάδα η θα μπορούσαμε να έχουμε;


Και έχουμε και θα μπορούσαμε να έχουμε, άλλα αυτό είναι μια δουλειά που γίνετε εκτός σχολείου.

Σας ενοχλεί που άτομα που δεν είναι ηθοποιοί άλλα έχουν γίνει γνωστά από άλλες δραστηριότητες πρωταγωνιστούν σε θεατρικές παρατάσεις η σε τηλεοπτικές σειρές;

Όχι δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα, αν έχουν κάποιο ταλέντο δεν με ενοχλεί καθόλου, γιατί μπορεί να είναι ανάγκες του σκηνοθέτη. Εμένα με ενοχλεί όταν είναι ανάγκες της παραγωγής για να βγάλει λεφτά. Αυτό είναι λίγο ενοχλητικό, αν είναι τυχόν όμως ο γνωστός αποδείξει ότι μπορεί, ναι γιατί όχι μπορεί να παίξει.

Πολλοί συνάδελφοί σας τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται σε μουσικές σκηνές, εσείς θα μπαίνατε στην διαδικασία να κάνετε κάτι τέτοιο;

Μα εγώ είμαι και τραγουδίστρια οπότε γιατί να μην το κάνω, δεν μπαίνω στα χωράφια κανενός. Ως κριτή σας έχουμε δει. Ως διαγωνιζόμενη σας έχει γίνει ποτέ πρόταση για κάποια εκπομπή;

Ναι μου έχει γίνει, άλλα δεν νομίζω πως θέλω να μπω σε αυτή τη διαδικασία για χιλιάδες λόγους που θέλουν τεράστια ανάλυση.

Πάντως ως κριτής ήσασταν εξαιρετική. 

Και ευγενής, γιατί όταν κάνεις τον κριτή πρέπει να υπάρχει και μια παιδεία από πίσω, να αντιμετωπίζεις τον διαγωνιζόμενο ως ένα ον το οποίο έχει πασχίσει παραπάνω απ'τις δυνάμεις του μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να κάνει το τέλειο. Εγώ ήμουν εκεί, έβλεπα όλη την εβδομάδα τα παιδιά στις πρόβες και συζητάγαμε. Είναι πολύ δύσκολο να εκτίθεσαι και να λέει ο καθένας ότι θέλει μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια γνώμη άσχετη, χυδαία και κακεντρεχή.
Όμως πρέπει ο καλλιτέχνης να το υποστεί κι αυτό.

Οι ηθοποιοί και το θέατρο στηρίζονται όπως πρέπει από το κράτος; 

Κοιτάξτε όταν η τέχνη πια μέσα στη βιασύνη του πράγματος για την γρήγορη κατανάλωση έγινε καθαρά ψυχαγωγικό και διασκεδαστικό μέσον, ο ηθοποιός δεν είναι ηθοποιός είναι θεατρίνος, διασκεδαστής, ένας κλόουν του βασιλιά και πάει λέγοντας. Δεν είναι αυτή η τέχνη, η τέχνη είναι πολύ υψηλή, πολύ λεπτή και πάνω απ' όλα σημαντική, άλλα δεν με απασχολεί αυτό γιατί σημαίνει πως είναι αμόρφωτοι. Τι να μου πει ένας που δεν ξέρει τι είναι το θέατρο και η υποκριτική, ας λέει ότι θέλει, άλλωστε ίδιο το κράτος το είδαμε που είναι. Εγώ συνεχίζω την δουλειά μου ανενόχλητα ως Ελληνίδα σ'αυτά που πιστεύω αρέσουν δεν αρέσουν, και συνεχίζω να πιστεύω πως υπάρχουνε ωραίες ψυχές και δίνω τον καλύτερο μου εαυτό.

Τι μπορεί να σας βγάλει εκτός ορίων άλλα και να σας χαλαρώσει;

Αυτό που μπορεί να με βγάλει εκτός ορίων είναι οι τεμπέληδες κι αυτοί που δεν κάνουν καλά της δουλειά τους, που βαριούνται γενικότερα. Αυτός ο ωχαδερφισμός που συναντάω συχνά μαζί με την γρίνια ότι τους έχει αδικήσει η ζωή. Επίσης με ενοχλεί πάρα πολύ οι άνθρωποι που κουτσομπολεύουν μεγαλώνοντας, κάτι που δεν το 'χα πριν, δεν τους έδινα σημασία, τους άφηνα και μίλαγαν, τώρα ούτε να τους αφήσω καν αυτό. Δεν μπορώ, φεύγω, εξαφανίζομαι, δεν με αφορά και δεν θέλω να χάνω χρόνο για άχρηστες πληροφορίες.
Τώρα αυτά που με χαλαρώνουν είναι η καλή μουσική, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μίμης Πλέσσας, πραγματικά έχουμε πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες. Κυρίως όμως με χαλαρώνει η όπερα, οι καλοί φίλοι, να μαγειρεύω και να συναντάω ανθρώπους που κάνουν καλά την δουλειά τους. 

Θα μπαίνατε ποτέ στην διαδικασία μιας αισθητικής επέμβασης;

Εγώ δεν υπήρξα ποτέ καμία ωραία κοπέλα, και δεν είχα ασχοληθεί με αυτό, με ενδιέφεραν άλλα πράγματα , όπως να είμαι έξυπνη και καλό παιδάκι, τέτοια μου έλεγε ο μπαμπάς μου και η μαμά μου. Άλλα μεγαλώνοντας μου λένε όλοι τι ωραία που είσαι , και λέω κάτι στα κομμάτια κάτι θα ναι ωραίο, οπότε γιατί να το χαλάσω, άστο όπως είναι. Άλλα είμαι και ταλαιπωρημένος άνθρωπος για να μπω σε αυτή τη διαδικασία.


Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει;

Το μόνο που με φοβίζει είναι ο θάνατος. Δεν μ'αρέσει καθόλου, τον μισώ, είμαι θυμωμένη με αυτόν άλλα επειδή είναι δώρο του Θεού τον δέχομαι. Γεννιόμαστε με δύο δώρα τη ζωή και τον θάνατο. Ποια συμβουλή και ποιου ανθρώπου δεν θα ξεχάσετε ποτέ;

Πολλές είναι, θα σας πω όμως μια της Αλίκης Βουγιουκλάκη που μου ήρθε τώρα στο μυαλό.
Με είχε πιάσει σε μια γωνία και μου είχε πει πόσο καταπληκτική και σημαντική είμαι και εγώ είχα κατεβασμένο το κεφάλι και τα μάτια, τότε μου πιάνει με δύναμη το σαγόνι, μου σηκώνει το πρόσωπο, φέρνει ευθεία το βλέμμα της στο δικό μου και μου λέει, όταν σου λένε πόσο καταπληκτική είσαι, το μόνο που θα λες είναι ευχαριστώ, τίποτα άλλο.Είχατε συνεργαστεί με την Αλίκη;

Όχι δεν είχα συνεργαστεί μαζί της άλλα με βοήθησε και με αγάπησε πολύ, έτσι τουλάχιστον αισθάνθηκα εγώ τότε στα πρώτα μου βήματα.

Πως την γνωρίσατε;

Είχα περάσει την οντισιόν στο "West side story" και τραγουδούσα κάπου όπου ήρθανε με τον Σταμάτη Φασουλή. Έτσι την γνώρισα, και δεν χρειάζεται να σας πω πόσο γενναιόδωρη και σπουδαία γυναίκα ήταν όπως πόσο πολύ εκτιμούσε το ταλέντο και την προσωπικότητα του άλλου.

Πως νιώσατε το καλοκαίρι με την τόσο θετική ανταπόκριση του κοινού στην παράσταση σας "Άγρια δύση";

Κοιτάξτε ήταν πάρα πολύ ευχάριστη και μπορώ να πω αισθάνθηκα πολύ χαρούμενη. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη διότι όταν βγαίνεις με τόσες ευθύνες δεν ξέρεις και πως θα πάνε τα πράγματα.

Το να σκηνοθετείτε τον σύζυγο σας ήταν εύκολο η δύσκολο;

Τον έχω ξανασκηνοθετήσει τον άντρα μου. Ο Γεράσιμος είναι ένας πολύ καλός ηθοποιός με άποψη και έχουμε τους δικούς μας κώδικες πάνω στην δουλειά. Οπότε ήταν μια χαρά η συνεργασία.

Θα μπορούσατε να συνυπάρξετε πάλι τηλεοπτικά;

Καλέ ναι, εννοείτε.Σε ποια άτομα θα λέγατε ένα μεγάλο ευχαριστώ;


Καταρχήν στους γονείς μου, γιατί είχα κάτι πλάσματα για γονείς που νομίζω ότι ήταν άγγελοι, δεν μπορεί να ήταν πραγματικοί. Θα έλεγα φυσικά στον άνδρα μου, και στα παιδιά μου, άλλα και στους δασκάλους μου, στην κρατική σχολή χορού , και στο θέατρο τέχνης. Στον Γιάννη Μέξη που ήταν ο άνθρωπος στο μπαλέτο που με ώθησε να σπουδάσω τραγούδι θέατρο και χορό. Επίσης θα έλεγα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που με βγάλανε στο θέατρο και επειδή είναι πάρα πολλοί και μπορεί να τους ξεχάσω θα αναφέρω κάποιους και ελπίζω να με συγχωρέσουν οι άλλοι. Ο Σταμάτη Φασουλής, ο Γιώργος Λαγάνης, η Ρένη η Πιττακή, ο Μίμης Κουγιουμτζής ,ο Γιάννης ο Χουβαρδάς όταν ήμουν στο θέατρο Αμόρε, ο Αλέξανδρος Ρήγας τα τελευταία χρόνια, ο Μάρκος Τάγαρης, η Καρυοφυλια Καραμπέτη, η Πέμυ Ζούνη που έπαιξα μαζί τους και με στήριξαν με αγαπήσαν, με αγκάλιασαν όπως κι άλλοι εξαιρετικοί συνάδελφοι μου ηθοποιοί και σημαντικές προσωπικότητες. 


Πως ήταν ο Γιώργος Λεμπέσης;


Ήταν σκληρός άνθρωπος άλλα αγαπούσε πάρα πολύ το θέατρο και τους ηθοποιούς, μοναδικός όμως στην δουλειά του και ένα τεράστιο κεφάλαιο για το ελληνικό θέατρο, ένας σπουδαίος παραγωγός. Μου λείπει.
Τι θα αλλάζατε στον χαρακτήρα σας;


Δεν θα άλλαζα τίποτα. Άλλα αν με γνώριζα μπορεί και να με αντιπαθούσα γιατί είμαι μια έντονη προσωπικότητα, μια γυναίκα που ξέρει τη δουλειά της σε μια ανδροκρατούμενη χώρα.

Και τι είναι για σας ζωή;

Όταν ξυπνάς κάθε πρωί, αναπνέεις και υπάρχει φως σημαίνει πώς ήρθες για να κάνεις ένα ταξίδι για την αναζήτηση της ψυχής σου.
Από το Blogger.