Joseph Pulitzer: Σαν σήμερα έφυγε ο άνθρωπος που άλλαξε τη δημοσιογραφίαΣαν σήμερα, 29 Οκτωβρίου 1911, ο ουγγρικής καταγωγής Αμερικανός δημοσιογράφος και εκδότης εφημερίδων, Joseph Pulitzer, έφυγε από τη ζωή. Το όνομά του συνδέθηκε με το δημοσιογραφικό βραβείο αλλά και τον όρο της κίτρινης δημοσιογραφίας.

Ο Joseph Pulitzer, ήθελε να υπηρετήσει την αλήθεια, γι' αυτό και έφερνε στην δημοσιότητα σκάνδαλα με φοροφυγάδες, τζογαδόρους και τραπεζίτες, ακόμη και για τοπικούς άρχοντες, με αποτέλεσμα η κυκλοφορίας της εκάστοτε εφημερίδας να εκτοξεύεται. Όμως, εκτός από χρήματα, κατάφερε να αποκτήσει και πολλούς εχθρούς.

Με τα πρώτα χρήματα που κατάφερε να συγκεντρώσει, αγόρασε το 1883 την νεοϋορκέζικη New York World, που η πραγματικότητα ήταν ότι δεν τα πήγαινε και πολύ καλά, μιας και σημείωνε μόνο ζημιές. 

Ο ίδιος μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, ενώ παράλληλα διατηρούσε και την εφημερίδα του St. Louis. Η New York World διαφοροποιήθηκε, παραμένοντας πάντοτε πιστή στο τρίπτυχο Ακρίβεια- Λακωνικότητα- Ακρίβεια. Οι ενότητές της είχαν ερευνητική δημοσιογραφία, ρεπορτάζ και καθημερινές περίεργες ιστορίες και φυσικά τα σκάνδαλα που έφερνε ο ίδιος στο φως. Απέναντί του όμως, είχε πολλούς και πολύ ισχυρούς αντιπάλους. 

Ένας από αυτούς, ήταν και ο ο William Randolph Hearst, εκδότης της New York Sun, που τον καλωσόρισε μάλιστα στο Μεγάλο Μήλο εντύπως: "Ο Εβραίος που εγκατέλειψε τη θρησκεία του", μιας και ο Pulitzer ήταν Εβραίος και η μητέρα του Ρωμαιοκαθολική. Ένας δημοσιογραφικός πόλεμος ξεκίνησε και κορυφώθηκε κατά την περίοδο του Ισπανο-Αμερικανικού Πολέμου, με αποστολές στην Κούβα, που πολλές φορές δεν έφερναν αληθινές ιστορίες, αλλά εκείνες που χρειάζονταν για να ανέβει το αναγνωστικό κοινό.

Κάπως έτσι, γεννήθηκε και η λεγόμενη "κίτρινη δημοσιογραφία". Τί εννοούμε όμως με τον συγκεκριμένο όρο; Πρόκειται για την απόδοση του αγγλικού όρου "yellow journalism", ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1890 και αρχικά ήταν κυριολεκτικός, μιας και τόσο η New York World όσο και η New York Journal χρησιμοποιούσαν διαφορετικού χρώματος από τα κλασικά σελίδες, με αγάπη στο κίτρινο χρώμα, αλλά και την κωμική φιγούρα του σκιτσογράφου Richard F. Outcault, το Yellow Kid, που επιστρατεύτηκε αρχικά από την World και λίγα χρόνια αργότερα, από την Journal.

H αντιπαλότητα των δύο εφημερίδων οδήγησε το αναγνωστικό κοινό, στο να τις χαρακτηρίσει σκανδαλοθηρικές. Το στυλ της δημοσιογραφίας που χρησιμοποιούσαν, σήμερα μπορεί και να χαρακτηριζόταν κίτρινο, αλλά δεν ήταν το ίδιο ακριβώς και δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως αποτέλεσε την αρχή της σημερινής κίτρινης δημοσιογραφίας. Ο Pulitzer, μετά από αρκετά χρόνια διαμάχης κατάλαβε ότι όλο αυτό ήταν μάταιο και σε συνδυασμό με τα προβλήματα υγείας του έκανε μερικά βήματα πίσω. 

Ελάχιστοι γνωρίζουν την εμμονή του Pulitzer με τον αριθμό 10. Γεννήθηκε στις 10 Απριλίου, απέκτησε τον έλεγχο των εφημερίδων Saint Louis Post Dispatch και New York World στις 10 του μήνα και συχνά αρνούνταν να κάνει σημαντικά πράγματα μέχρι τη 10η ημέρα οποιουδήποτε μήνα. 

ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ PULITZER

Η πρώτη απονομή έγινε στις 4 Ιουνίου 1917αι περιλαμβάνει 8 διαφορετικές κατηγορίες, μεταξύ άλλων αυτό του καλύτερου ρεπορτάζ, της καλύτερης φωτογραφίας και του κορυφαίου άρθρου. Το βραβείο Pulitzer θεωρείται η ύψιστη τιμή στην έντυπη δημοσιογραφία, αλλά τιμά επίσης και λογοτεχνικά επιτεύγματα και μουσικές συνθέσεις. Θεσπίστηκε μετά από δωρεά μετά θάνατον του Pulitzer στο πανεπιστήμιο Columbia, σύμφωνα με την διαθήκη του.

"Η δύναμη της διαμόρφωσης της δημοκρατίας του μέλλοντος 
βρίσκεται στα χέρια των δημοσιογράφων των επόμενων γενεών."
Joseph Pulitzer
Από το Blogger.