Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Μάνος Λοΐζος - Η σπουδαία προσφορά του στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι και η μουσική διαδρομή του
Ήταν 17 Σεπτεμβρίου του 1982, όταν το Μάνος Λοΐζος άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Μόσχας, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.


Ο Μάνος, μοναδικό παιδί του Ανδρέα Λαΐζου και της Δέσποινας Μανάκη, ήρθε στη ζωή στις 22 Οκτωβρίου του 1937 και όταν ήταν επτά ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για μία καλύτερη τύχη. Εκεί, στα μαθητικά του χρόνια, ασχολήθηκε με την μουσική και γράφτηκε σε τοπικό Ωδείο. Άρχισε να μαθαίνει βιολί, αλλά τελικά κατέληξε στην κιθάρα.Το 1955 και μετά την αποφοίτησή του από το Αβερώφειο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας, έρχεται στην Αθήνα και γράφεται στην Φαρμακευτική Σχολή. Στην συνέχεια όμως, τον κερδίζει η ΑΣΟΕΕ, ενώ το 1960 κάνει την μεγάλη στροφή στη ζωή του, αποφασίζοντας να εγκαταλείψει τις σπουδές του, με σκοπό την αποκλειστική ενασχόληση με την μουσική.

Το 1962, γνωρίζει τον Μίμη Πλέσσα, ο οποίος μεσολαβεί στην "Φίλιπς" για να πραγματοποιηθεί η ηχογράφηση του πρώτου του τραγουδιού, με τίτλο "Τραγούδι του δρόμου". Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, γίνεται ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος στο Σύλλογο Φίλων Ελληνικής Μουσικής, με μόνο του στόχο την στήριξη του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και την προβολή νέων αξιόλογων δημιουργών.

Εκεί βρίσκονται ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Νότης Μαυρουδής, ο Φώντας Λάδης και ο  Μάνος Ελευθερίου. Λίγο αργότερα, ο Μάνος Λοΐζος, αναλαμβάνει την διεύθυνση της χορωδίας του συλλόγους και με εκείνη συμμετέχει στις καλοκαιρινές παραστάσεις της μουσικής επιθεώρησης του Μίκη Θεοδωράκη "Όμορφη Πόλη" στο Θέατρο Παρκ.Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μπήκε πολλές φορές στο στόχαστρο των αρχών για τις αριστερές πολιτικές του πεποιθήσεις. Μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 συνελήφθη και πέρασε 10 μέρες στα κρατητήρια στης Ασφάλειας. 

Μετά την μεταπολίτευση, συμμετέχει στις μεγάλες λαϊκές συναυλίες της εποχής και στο τέλος του 1974 κυκλοφορεί το δίσκο "Τα Τραγούδια του Δρόμου", μαζί με όλα εκείνα που είχαν κάποτε απαγορευτεί ή δεν είχε επιτραπεί η ηχογράφηση από την λογοκρισία της επταετίας. Λία χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1978, αναλαμβάνει την προεδρία της Ένωσης Μουσικοσυνθετών Ελλάδας και πρωτοστατεί στη δημιουργία φορέα είσπραξης των πνευματικών δικαιωμάτων.

Τα τραγούδια του, γεμάτα λυρισμό και τρυφερότητα, ερμήνευσαν μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, όπως ο Γιάννης Καλατζής, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Δήμητρα Γαλάνη.
Από το Blogger.