Header Ads

Συνέντευξη This is Just Life στον Χρήστο Κωνσταντίνου | Ελεάνα Βραχάλη: "Δεν θεωρώ ότι το τραγούδι είναι μια απλή υπόθεση"
Η στιχουργός Ελεάνα Βραχάλη, μιλά στο www.thisisjustlife.gr και στον Χρήστο Κωνσταντίνου για την πορεία της μέχρι σήμερα, το βιβλίο της, αλλά... και τους στίχους που κατάφερε να γίνουν ένα με τα συναισθήματα, την ζωή και την ροή της καθημερινότητάς μας...Όταν ξεκινούσατε περιμένατε την επιτυχία που θα ακολουθούσε από τα πρώτα σας κιόλας τραγούδια;

Με τίποτα. Νομίζω, ότι δεν πρόλαβα καν να την ευχηθώ. 

Η χαρά η ο πόνος ενός έρωτα είναι η καλύτερη πηγή έμπνευσης για σας;

Έμπνευση είναι τα πάντα πιστεύω. 

Πώς αισθανθήκατε όταν ακούσατε πρώτη φορά τραγούδι σας στο ραδιόφωνο η σε κάποιο κλάμπ;

Συγκίνηση, χαρά κι ευγνωμοσύνη απίστευτη. Άκουγα θυμάμαι τα διπλανά αυτοκίνητα στα φανάρια ή κάποιο τυχαία που θα περνούσε κάτω από το σπίτι μ’ένα τραγούδι μου τέρμα και σχεδόν δάκρυζα, δεν το πίστευα. Ήμουν μόλις 21 τότε.

Ποια είναι τα δικά σας μουσικά ακούσματα;

Από παιδί είχα κάποιες προτιμήσεις, αλλά δεν άκουγα μουσική με παρωπίδες. Άκουγα από Madonna και Michael Jackson μέχρι Guns N’ Roses και Doors. Και από έντεχνα λαϊκά ή ροκ ελληνικά τραγούδια μέχρι κλασσική μουσική και soundtracks μεγαλώνοντας. 

Τι πρέπει να έχει ένας τραγουδιστής η μια τραγουδίστρια για να ερμηνεύσει στίχους σας;

Δεν υπάρχει συνταγή νομίζω. Τα τελευταία χρόνια κάνω πολύ επιλεγμένες συνεργασίες γιατί δεν μου αρέσει να αναλώνομαι. Ακόμη αντιμετωπίζω τη δουλειά μου σαν κομμάτι του εαυτού μου κι ίσως αυτό να ψάχνω και στις συνεργασίες μου.Υπάρχει παιδεία στην ελληνική μουσική;

Είναι μεγάλη κουβέντα και ευρύτατη. Ίσως την κάνουμε κάποια στιγμή από κοντά. Γενικά η παιδεία στην Ελλάδα είναι μια πληγή σε πολλούς τομείς. 

Μπορεί να υπάρξει τέχνη σε ένα απλό τραγούδι;

Δεν θεωρώ ότι το τραγούδι είναι μια απλή υπόθεση. Ακόμη και το ποίημα σου αφήνει μια ελευθερία λεκτικών κινήσεων, ενώ ο στίχος συνήθως έχει σύνορο, τη μουσική, δηλαδή το μέτρο, το ρυθμό, τη μελωδική γραμμή· έτσι πρέπει να βρεις τον τρόπο να τα πεις όλα συνήθως εντός συγκεκριμένου «τόπου και χρόνου». Αυτό δεν είναι καθόλου απλό. 

Η δισκογραφία και γενικά η μουσική έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Που πιστεύετε πώς οφείλεται αυτό;

Όλα αλλάζουν. Όλα εξελίσσονται. Και νομίζω αυτό είναι το μόνο σίγουρο στη ζωή μας. Η διαρκής αλλαγή. Ευχή είναι να γίνεται για καλό. Και κάποιες φορές, όντως για καλό συμβαίνει. Όταν δεν συμβαίνει για καλό συνήθως είναι πολυπαραγοντικό το πρόβλημα. 

Η ελευθερία που παρέχει το youtube σε οποιονδήποτε καλλιτέχνη να προβάλει την δουλειά του εύκολα και γρήγορα πιστεύετε πως βοηθάει την μουσική;

Πιστεύω πως ναι όταν όλα γίνονται νόμιμα. Το να έχεις την ελευθερία να βρεις ένα δρόμο για να ακουστείς, είναι σημαντικό. Για σας τι βοηθάει πιο πολύ ένα τραγούδι; Το ραδιόφωνο ή youtube;

Πιστεύω καταρχήν το ραδιόφωνο και από ένα σημείο και μετά ενισχύει το ένα μέσο το άλλο.

Η δισκογραφική εταιρία ή ένας καλός επιχειρηματίας παίζει σήμερα πιο πολύ ρόλο στην πορεία ενός καλλιτέχνη;

Εξαρτάται για ποιους καλλιτέχνες μιλάμε και πού απευθύνονται. Όταν μια δουλειά αξίζει και υπάρχει κι η δισκογραφική εταιρεία να τη στηρίξει αναλόγως, τότε δεν χρειάζεται δεκανίκι.

Θα συμμετείχατε σε κάποιο μουσικό talent show ανάδειξης νέων καλλιτεχνών και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Πραγματικά δεν ξέρω κάτω από ποιες συνθήκες θα το έκανα. Αν υπάρχουν, ειλικρινά δεν τις γνωρίζω.

Πριν λίγα χρόνια ο Λούκας Γιώρκας εκπροσώπησε την χώρα μας στον μουσικό διαγωνισμό της eurovision με ένα τραγούδι στο οποίο υπογράφατε τους στίχους. Θα ξαναμπαίνατε σε μια τέτοια διαδικασία και ποιόν καλλιτέχνη θα επιλέγατε εσείς;


Δεν πιστεύω να το έκανα, γιατί η συμμετοχή εκείνη τη χρονιά είχε μια άλλη δυναμική. Τη δυναμική του μηνύματος που κουβαλούσε. Είχε έναν συμβολισμό για μένα και επειδή τότε η κρίση ξεκινούσε για τη χώρα μας, νομίζω η ψυχή διψούσε για λίγη δύναμη και περηφάνια.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις φετινές συμμετοχές της Ελλάδας και της Κύπρου;

Για να είμαι ειλικρινής τα τελευταία χρόνια δεν πολυασχολούμαι. Δεν τα έχω ακούσει καλά, παρά μόνο κάποια αποσπάσματα και μου φάνηκαν μια χαρά.

Με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη είχατε επί σειρά ετών μια πολύ επιτυχημένη συνεργασία. Θα ξαναυπάρξει μελλοντικά ή είναι ένα κεφάλαιο που έχει κλείσει οριστικά;

Αναμφίβολα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής μου.

Ποιος μπορεί να πει τι θα γίνει μελλοντικά; 

Το μόνο σίγουρο είναι το εδώ και τώρα.

Έχουμε καλούς/ες τραγουδιστές/ιες τώρα στην Ελλάδα, και ποιους/ες ξεχωρίζετε εσείς;

Ευτυχώς έχουμε πιστεύω, ναι. Ποιοι θα αφήσουν το προσωπικό τους στίγμα είναι το σημαντικό και θα φανεί. 

Πώς είναι η συνεργασία με τον Γιώργο Σαμπάνη;

Είναι ο σταθερός μου συνεργάτης τα τελευταία 8 χρόνια. Απολαμβάνω τη χημεία μας κάθε μουσική μας στιγμή. Είναι μυστήριο τρένο ο Γιώργος, χαίρομαι που βρέθηκε στο δρόμο μου κι εύχομαι το ταξίδι να μην έχει τέρμα.

Ποιο τραγούδι άλλου στιχουργού έχετε "ζηλέψει";«Ζήλεια» δεν έχω νιώσει, θαυμασμό ναι! Έχω πραγματικά αγαπήσει πολλά ελληνικά τραγούδια και μου είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ξεχωρίσω αυτή τη στιγμή κάποιο.

Η "Φυλακή υψίστης ασφαλείας" το 2014 ήταν το πρώτο σας βιβλίο, αν και προηγουμένως, το 2009 είχε κυκλοφορήσει και μια ποιητική σας συλλογή. Ποια ανάγκη σας έσπρωξε στο να ασχοληθείτε με την συγγραφή και πότε θα ξαναδούμε κάποιο νέο σας βιβλίο;

Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο βιβλίο ξεπήδησε σαν χείμαρρος! Όσο κράτησε η συγγραφή του ζούσα μηχανικά, σαν ρομπότ. Γιατί το μυαλό μου ήταν διαρκώς στο γράψιμο. Ξεχνούσα και να φάω. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο. Ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία. Μακάρι να ξανασυμβεί. Δεν θα την εκβιάσω πάντως.

"Όλα τα ναι του κόσμου" ένα cd που ξεχειλίζει αγάπη... Πως αποφασίσατε να το υλοποιήσετε και πως έγινε η επιλογή των καλλιτεχνών που πήραν μέρος;

Η ιδέα μου γεννήθηκε διαβάζοντας το μαγικό ομότιτλο βιβλίο της Φωτεινής Τσαλίκογλου. Επειδή τα βιβλία κι η μουσική είναι οι μεγάλες μου αγάπες, σκέφτηκα να δοκιμάσω να τα παντρέψω... Είπα την ιδέα στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, η οποία ανέλαβε να βοηθήσει στην υλοποίηση και στην επιλογή των καλλιτεχνών. Την θεωρώ ορόσημο την στιγμή αυτή και έναυσμα για να ανεβάσω κι άλλο τον πήχη. Έτσι συνέχισα και με το βιβλίο μου, Φυλακή Υψίστης Ασφαλείας και το μετέφερα σε έμμετρο λόγο και τραγούδια. Είναι από τις πιο αγαπημένες μου στιγμές στην καλλιτεχνική μου πορεία.

Θα σας ενδιέφερε να γράψετε μια μουσικοθεατρική παράσταση;

Γιατί όχι; Και μάλιστα το σκέφτομαι και για τη Φυλακή Υψίστης Ασφαλείας κάποια στιγμή.

Απ'όλες τις συνεργασίες σας έως τώρα ποιες ξεχωρίζετε και γιατί;

Είναι πολλές οι στιγμές μου που ξεχωρίζω, γιατί έχουν την ιστορία τους και όλη μου την ενέργεια τη στιγμή που τις πραγματοποιούσα. 

Με λίγες λέξεις πώς είναι η Ελεάνα Βραχάλη σαν άνθρωπος;

Δεν έχω ορισμό. Ίσως τελικά να είμαι ένα συνοθύλευμα λέξεων και σιωπών.

16 χρόνια μετά την πρώτη επιτυχία ο χαρακτήρας σας πόσο έχει αλλάξει;

Καθόλου. Ίσως απλώς να έχει ανεβεί ένα σκαλοπάτι η αυτοπεποίθησή μου. Κατά τα άλλα ωρίμασα παίρνοντας πολλά μαθήματα, αλλά κρατώντας και έναν παιδικό ενθουσιασμό για τα πράγματα.

Ποιον στίχο σας θα επιλέγατε ως τίτλο για την ζωή σας;

Δεν είμαι καλή στους τίτλους. Όταν ορίζεις, περιορίζεις, έλεγε ο αγαπημένος μου Όσκαρ Ουάιλντ.

Και πάλι χίλια ευχαριστώ..

Κι εγώ σε ευχαριστώ και καλή αρχή...
Από το Blogger.