Header Ads

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | Η Λένα Μαντά στο This Is Just Life και στον Χρήστο Κωνσταντίνου: "Έρωτας είναι ο ήλιος που όλοι γυρίζουμε γύρω του, παίρνουμε φως από τη φωτιά του, ζωή από την θέρμη του, ανάσα και σκοπό"
Συνέντευξη: Χρήστος Κωνσταντίνου

Η συνέντευξη έγινε πριν από λίγες ημέρες άλλα η πρώτη μου γνωριμία μαζί της ήταν το καλοκαίρι στο party ενός περιοδικού, ενώ λίγες μέρες μετά την συνάντησα πάλι με τον σύζυγο της σε μια θεατρική πρεμιέρα...όπου σιγουρεύτηκα για κάτι, πως το  μόνιμο χαμόγελο των ματιών της ήταν η αντανάκλαση της όμορφης ψυχής της που καταθέτει σε όλα τα βιβλία της. Έχει πουλήσει πάνω από 1.800.000 αντίτυπα και έχει βραβευτεί δύο φορές ως γυναίκα συγγραφέας της χρονιάς...Είναι η υπέροχη Λένα Μαντά...


Γεννηθήκατε στην Κωνσταντινούπολη. Έχετε αναμνήσεις από εκεί;

Ελάχιστες δυστυχώς! Έφυγα όταν ήμουν πέντε χρονών. Θυμάμαι όμως το σπίτι μας στην συνοικία Τζιχανγκίρ και το εξοχικό μας στην Αντιγόνη.

Η περιπέτεια με την υγεία σας είχε αίσιο τέλος. Υπήρξε όμως κάποια στιγμή που λυγίσατε και είπατε δεν μπορώ άλλο;

Ούτε μία. Εξάλλου ήξερα από την αρχή πως η περίπτωσή μου ήταν ιάσιμη. Είδα τις χημειοθεραπείες σαν μία εξειδικευμένη... αντιβίωση και έτσι την αντιμετώπισα. Η ταλαιπωρία σαφώς ήταν μεγάλη και προς το τέλος ο οργανισμός μου είχε καταπονηθεί πολύ, αλλά είχε ημερομηνία λήξης, κάτι που εύχομαι ολόψυχα για όλους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Ποια είναι η καθημερινότητά σας όταν δεν γράφετε;

Ίδια με κάθε γυναίκας που δεν εργάζεται. Ασχολούμαι με το σπίτι μου, πηγαίνω για ψώνια με άνεση χρόνου, μαγειρεύω λίγο πιο περίπλοκα φαγητά, βλέπω φίλους. Βλέπετε όταν γράφω όλα τα παραπάνω είναι... πολυτέλειες που στερούμαι καθώς το εκάστοτε μυθιστόρημα απαιτεί την αποκλειστικότητα.

Τί σημαίνει για σας η οικογένεια;

Είιναι η σταθερά που χωρίς αυτή δεν μπορώ να λειτουργήσω. Με τους αγαπημένους μου έχω σχέση εξάρτησης. Οικογένεια για μένα ήταν το όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

Ο έρωτας τί ρόλο παίζει στη ζωή σας;

Έρωτας είναι ο ήλιος που όλοι γυρίζουμε γύρω του, που παίρνουμε φως από την φωτιά του, ζωή από τη θέρμη του, ανάσα και σκοπό. Έρωτας είναι πάθος και χωρίς πάθος είμαστε άδεια δοχεία. Μόνο που εγώ δεν το περιορίζω αυτό το συναίσθημα, του δίνω προεκτάσεις σε κάθε έκφανση ζωής. Έρωτα για έναν άνθρωπο, μια δουλειά, μια σχέση, ένα ξημέρωμα, ένα δειλινό.

Όταν πήρατε στα χέρια σας τυπωμένο το πρώτο σας βιβλίο, πώς νιώσατε και σε ποιον το αφιερώσατε;

Μιλάμε για 17 χρόνια πριν. Λίγο απίστευτο μου φάνηκε. Όσο για την αφιέρωση ήταν για τον άντρα μου. Εκείνος το είχε πιστέψει περισσότερο από μένα και το είχε κυνηγήσει για λογαριασμό μου.

Υπάρχει αλήθεια στα βιβλία σας ή είναι όλα ιστορίες του μυαλού σας;

Κυρίως ιστορίες του μυαλού μου. Υπάρχουν βέβαια και αληθινά περιστατικά που ή συμπληρώνουν την φαντασία μου ή έχουν δώσει το έναυσμα για να ξεκινήσει ένα μυθιστόρημα.

Ξεχωρίζετε κάποιο από τα πνευματικά σας παιδιά και από όλες τις ηρωίδες σας με ποια έχετε πονέσει πιο πολύ;

Είναι κοινό μυστικό ότι ξεχωρίζω το "Βαλς με Δώδεκα Θεούς" διότι το θεωρώ γούρι μου, αφού με αυτό ξεκίνησε το 2005 η ευτυχισμένη συνεργασία μου με τις εκδόσεις "Ψυχογιός". Και ακριβώς στο ίδιο βιβλίο είναι και η Ελπίδα που αγάπησα πολύ και πόνεσα μαζί της. Ίσως γιατί λίγα χρόνια αργότερα πλησίασα επικίνδυνα την τραγική της μοίρα με την αρρώστια μου.

Οι μεταφορές στην τηλεόραση δύο υπέροχων βιβλίων σας δεν ήταν πολύ πετυχημένες. Τί πιστεύετε πως έφταιξε και υπό ποιούς όρους θα επιτρέπατε και μία τρίτη;

Τρίτη; Δεν το βλέπω. Συνειδητοποίησα, έστω και αργά, ότι ένα βιβλίο πρέπει να μένει μόνο βιβλίο. Επιπλέον δε, ένα μεγάλο λάθος ήταν ότι και τα δύο βιβλία έγιναν καθημερινές σειρές. Θα υπήρχε ελπίδα, αν προοριζόταν για εβδομαδιαία προβολή. Πολύ δύσκολα πάντως θα δεχτώ ξανά μεταφορά.

Είναι εύκολη η συγγραφή ενός βιβλίου; Μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε;


Δείχνει εύκολο, αλλά δεν είναι. Πρώτα απ'όλα, είναι ένα χάρισμα από το Θεό η ικανότητα να ζωντανεύεις στο χαρτί, όσα δημιουργεί το μυαλό σου. Για να μην πω για την φαντασία, που και αυτή, χάρισμα είναι επίσης. Πολύ είναι αυτοί που δοκιμάζουν να γράψουν και παραδέχονται ότι δεν είναι εύκολο.

Πώς νιώθετε που τα βιβλία σας είναι η συντροφιά πολλών ανθρώπων και τί σας λέει ο κόσμος όταν σας συναντάει;

Η αγάπη του κόσμου, είναι μια ευλογία που με αγγίζει και με συγκινεί. Μπορεί να νιώθω άβολα με τις εκδηλώσεις αγάπης γιατί ντρέπομαι λίγο, αλλά είναι τόσο όμορφο να μαθαίνεις πως όσα μοιράστηκες μαζί με το αναγνωστικό κοινό, την ψυχή σου δηλαδή, είχαν σοβαρό αντίκτυπο μέσα τους.

Έρωτας, προδοσία, αχαριστία. Κατά την γνώμη σας τί πονάει πιο πολύ;

Το καθένα το ίδιο νομίζω, ανάλογα την στιγμή και την επένδυση που έχεις κάνει. Μπορεί να σε ισοπεδώσει ένας έρωτας, να σε λιανίσει μια προδοσία και να σε διαλύσει μια αχαριστία. Δεν θα μπορούσα ποτέ να τα μετρήσω. Είναι ποσά ανάλογα.

Με ποιες λέξεις θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας

Ισχυρογνώμων, εγωίστρια και πολύ, μα πάρα πολύ παραπονιάρα.

Ζωή για σας είναι;

Το πολύτιμο σήμερα...

Ποια ήταν η πιο δυνατή στιγμή μέχρι τώρα της συγγραφικής σας καριέρας;

Δεν είναι μία, είναι πολλές και θα αδικούσα τις υπόλοιπες, αν ανέφερε μόνο την μία. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι έχω βιώσει αγάπη και μαγεία, ότι είμαι απόλυτα καλυμμένη από την πορεία μου και νιώθω ευλογημένη για όσα αξιώθηκα.

Και αν γράφατε την ζωή σας σε βιβλίο τί τίτλο θα του δίνατε;

Τον έδωσα ήδη στο βιβλίο που βγαίνει τον Μάιο. Ζωή σε πόλεμο...
Από το Blogger.