13 Φλεβάρη: Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου | Τα πρώτα χρόνια της Ραδιοφωνίας στην Ελλάδα και η ιστορία του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας
Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου. Σκοπός της, ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας και η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά...


Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός στην Ελλάδα εξέπεμψε στη Θεσσαλονίκη με ιδιωτική πρωτοβουλία από το ραδιοηλεκτρολόγο Χρίστο Τσιγγιρίδη το 1926 και 20 ολόκληρα χρόνια λειτούργησε στην πόλη, μεταδίδοντας τακτικά εκπομπή-εκπομπές. Αξίζει όμως να σημειωθεί, πως ο πρώτος αυθεντικός εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός λειτούργησε στην περιοχή των Αθηνών, αφού στις 25 Μαρτίου του 1938 εγκαινιάστηκε από τον τότε βασιλιά Γεώργιο Β΄, ενώ το 1945 ιδρύθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) που ανέλαβε την ευθύνη λειτουργίας του σταθμού.


Χρονικά η Ελληνική Ραδιοφωνία γνώρισε αρκετές αλλαγές, με το το 1948 να πραγματοποιείται ο κεντρικός ραδιοφωνικός σταθμίς των Ενόπλων Δυνάμεων με την γενική διεύθυνση του ΕΙΡ αναλαμβάνει ο Δημήτρης Σβολώπουλος και διευθυντής προγράμματος ο συγγραφέας Στρατής, ενώ ένα χρόνο αργότερα δημιουργήθηκε και ο ραδιοφωνικός σταθμός Ιωαννίνων, μαζί με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Βόλου και Λάρισας.

Το 1950 δημιουργείται ο ραδιοφωνικός σταθμός Κοζάνης και γενικός Διευθυντής της ΕΙΡ τοποθετείται ο Χριστόδουλος Τσιγάντες, ενώ δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 11 Μαΐου στις 18.00 αρχίζει τη λειτουργία του το δεύτερο πρόγραμμα της ΕΙΡ.

Η κλασσική μουσική είχε την δική της θέση στην Ελληνική Ραδιοφωνία με τα εγκαίνια του Γ' Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας που εκτελούσε πρόγραμμα από τις 19:00 έως τις 24:00.

Από τα τέλη της δεκαετίας του '70, το ραδιόφωνο κατακλύζεται από εκατοντάδες "ραδιοφωνικούς πειρατές" που εκπέμπουν προγράμματα, αμφισβητώντας ανοιχτά το ραδιοφωνικό μονοπώλιο της κρατικής ραδιοφωνίας. Ραδιοσταθμό όμως κατασκεύασαν και οι φοιτητές του ΕΜΠ κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της Χούντας το 1973. Λίγα χρόνια αργότερα, η  EIPT μετατρέπεται με το νόμο σε ανώνυμη εταιρία και μετονομάζεται σε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση ΑΕ.

Από το Blogger.