Top Stories Of The Day

Ο μακροβιότερος DJ και παραγωγός στην ιστορία της ηλεκτρονικής μουσικής έρχεται στο Bolivar Beach Bar
Αποκαλύφθηκε το story του American Horror Story 8 - Το μεγαλύτερο Crossover που γνώρισε η παγκόσμια τηλεόραση έρχεται!
Ο Erick Morillo έρχεται στο Bolivar Beach Bar
Όταν η Andrea Reed μετέτρεψε τα γυναικεία χείλη σε έργα τέχνης
Συνέντευξη This Is Just Life στον Χρήστο Κωνσταντίνου | Barrice: Ζούμε στην εποχή όπου ο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να διαχειριστεί μόνος το σύνολο της εικόνας του μόνο και μόνο από το κινητό του
Αυτό το καλοκαίρι πάμε όλοι Ράχες με... ΚΤΕΛ Δες τα δρομολόγια που μπορείς να χρησιμοποιήσεις φέτος για την επίσκεψή σου στην παραλία
TODAY | Γνωρίστε το νέο Summer Project του This Is Just Life
Ο Άκης Πετρετζίκης φτιάχνει παγωτό με 3 υλικά που έχουμε όλοι στο σπίτι μας (video)
Η Emilia Clarke αποχαιρέτησε το Game Of Thrones με τον πιο γλυκό τρόπο
Το θρυλικό σκαθάρι Paul McCartney στο διάσημο Carpool Karaoke (video)
Το νέο τραγούδι του Δημήτρη Βοζαϊτη με τίτλο Ένας Κόκκινος Μήνας σε συνεργασία με τη Heaven Music (video)
Το Hiphop & Dub φαινόμενο των Chinese Man θα καταλάβει το booth του Bolivar Beach Bar
Σήμερα η πρώτη ημέρα του καλοκαιριού με το θερινό ηλιοστάσιο
Εσύ πρόσεξες την νέα αλλαγή στο Instagram Account σου;
Μία βόλτα στο σπίτι της Samantha από το Sex And The City (video)
Ένα μοναδικό οδοιπορικό στο Άγιο Όρος από την εκπομπή Αλήθειες Με Την Ζήνα (video)
Νέα έρευνα αποδεικνύει πως το κουτσομπολιό κάνει καλό!
Αστρολογικές προβλέψεις από την Άση Μπήλιου Πώς θα επηρεάσει η αντίθεση Αφροδίτης Άρη τα ζώδια (video)
Orange Justice: O νέος χορός που έχει ξετρελάνει τους πάντες (video)
Παιδιά από τις ΗΠΑ δοκιμάζουν για πρώτη φορά ελληνικό φαγητό (video)
Χαμός στο διαδίκτυο με μια φωτογραφία από το νέο Top Gun που γυρίζεται
Το νέο τατουάζ της Sansa Stark προβληματίζει τους fans του Game of Thrones
Αυτό το καλοκαίρι η Ζάλη είναι οικογενειακή υπόθεση (video)
Frezyderm Sun Screen Velvet: Η Νο1 επιλογή για την προστασία από τον ήλιο
2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής Θεατρικού Έργου
Γυρίζοντας πίσω τον χρόνο: Τα καλοκαίρια της Αλίκης Βουγιουκλάκη στον Θεολόγο (video)
Με το CosmoteTVGO δεν χάνεις καμία ταινία και σειρά ολόκληρο το καλοκαίρι (video)
Το δείπνο στο Bolivar Beach Bar είναι μία εμπειρία που δεν θα ξεχάσεις ποτέ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ This Is Just Life στον Χρήστο Κωνσταντίνου | Μάρω Κοντού: Δεν έχω προτίμηση σε ρόλους. Τώρα που μεγάλωσα με ενδιαφέρει να κάνω τύπους. Δεν κάνω την ωραία.
Έχεις σκεφτεί πώς θα ήταν αν αυτό το καλοκαίρι δεν πήγαινες εσύ στην παραλία αλλά ερχόταν η παραλία σε σένα;
Συνέντευξη This Is Just Life στον Χρήστο Κωνσταντίνου | Γιάννης Βογιατζής: Νομίζω ότι τώρα έχουμε καλύτερους ηθοποιούς από παλιά
Η Jamie Lee Curtis θα ζήσει ξανά ένα νέο Halloween (video)
Ένα ρομπότ στην Κυπριακή Βουλή (video)
Βρετανός παρουσιαστής έπαθε σοκ όταν έμαθε πως έχει ελληνικές ρίζες (video)
Αυτό θα πει κακή τύχη! Απέκτησε νέα BMW και κατά λάθος την έκαψε! (video)
ΕΡΕΥΝΑ | Οι άντρες που βγαίνουν με μικρότερες ζουν περισσότερο
Μουντιάλ: Δες την πιο εύκολη και γρήγορη για συνταγή για ένα σνακ μόνο για πρωταθλητές (video)
Μάνα αν με διαβάζεις | Το νέο hashtag των Ελλήνων του twitter που δεν πρέπει να χάσεις

Akis Tsakiris Youtube Channel

Ο Κώστας φτιάχνει το καλύτερο σουβλάκι της Αθήνας




Θέλεις να μάθεις ποιο είναι το καλύτερο σουβλάκι της Αθήνας; Ναι ε; Μπορούσες απλά να ρωτήσεις.

Γράφει ο Στέφανος Τριαντάφυλλος

Εδώ στο ONEMAN ξέρουμε από φαΐ (όλοι εκτός από τον Ηλία και τον Μίχαλο). Κι έχουμε τα κιλά να τ' αποδείξουμε. Λοιπόν, για να μάθεις ποιο είναι το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα - "οne to rule them all, one(man) to find them" όπως θα έλεγε το χειρότερο αστείο σχετικά με το Lord of the Rings, που έχει γίνει ποτέ - αρκεί να ακολουθήσεις μερικά απλά βήματα:

α) να διαβάσεις αυτό το κείμενο

β) να πας στην οδό Πεντέλης στο κέντρο, σ' ένα κάθετο στενάκι της Μητροπόλεως, κάτω από τη Βουλής.

γ) να φας και να πεις "ρε πόσα ξέρει πια αυτός ο Στέφανος. Τόσο μάγκας δηλαδή";





Ναι, ναι, πολλά, ναι.

Το σουβλάκι του Κώστα είναι το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα. Κι όταν λέμε "Κώστας" δεν εννοούμε αυτό στην πλατεία γίας Ειρήνης, αλλά το παραδοσιακό του Κώστα, αυτό που είχε ανοίξει το 1950 στην Ανδριανού στην Πλάκα και από το 2009 έχει μεταφερθεί λίγα στενά πιο μακριά στην Πεντέλης.





Πριν γνωριστούμε με τον Κώστα, να γνωριστούμε πρώτα με το σουβλάκι του. Άμεσο, απλό, δωρικό, λιτό... Το απόλυτο. Το μενού έχει μπιφτέκι από μοσχάρι και καλαμάκι χοιρινό. Ο Κώστας δεν βάζει μέσα ούτε τζατζίκι ("το σκόρδο καλύπτει τις άλλες γεύσεις"), ούτε πατάτες, παρά μόνο ντομάτα, κρεμμύδι, κόκκινο πιπέρι και γιαούρτι.





Κι αν το γιαούρτι σου φαίνεται περίεργο, που να διαβάσεις ότι βάζει και μαϊντανό. Αυτό είναι και το σήμα κατατεθέν του καταστήματος, αυτό είναι που το κάνει να ξεχωρίζει "γιατί έχεις δει πουθενά αλλού να βάζουν μαϊντανό";



Καταρχήν, κάπου εδώ να σημειωθεί ότι λατρεύω τα αδιάλλακτα μαγαζιά. Αυτά που ξέρουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να βάλεις στο σουβλάκι σου. Όχι τζατζίκι. Γιαούρτι. Και μαϊντανός. Γιατί; Γιατί έτσι. Γιατί ο παππούς του Κώστα και ο ίδιος ο Κώστας ξέρουν καλύτερα.





Γιατί αυτή είναι η δουλειά τους, γιατί το κάνουν κάθε μέρα και γιατί φάτο και άσε τις ερωτήσεις... Αν στο φαγητό υπήρχε δημοκρατία θα τρώγαμε ακόμη ρίζες. Φαντάσου δηλαδή κάποιος να έλεγε σ' αυτόν τον άγιο άνθρωπο που μπέρδεψε τα μακαρόνια με τον κιμά και το σκληρό κίτρινο τυρί, "όχι, όχι μην μπερδεύεις τα μακαρόνια με τον κιμά..."

Ώρα να γνωρίσουμε τον Κώστα.





Και την Πόπη, την γυναίκα του, που χειρίζεται όλη την κατάσταση μανατζάροντας παραγγελίες και πελάτες. Στο σύντομο διάστημα που ήμασταν εκεί με τον Χρήστο, καταλάβαμε πόσο δύσκολη δουλειά είναι αυτή. Διότι το μικρό μαγαζάκι γεμίζει διαρκώς είτε με θαμώνες, είτε με άτομα που άκουσαν "για το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα" και γινόταν ένας μικρός χαμός. Όπως η οικογένεια Ελληνο-κάτι (γιαγιά, μαμά, σετ τριών παιδιών) που ήρθε από τη Βούλα και έκανε πολύ καλή παρέα με τον Χρήστο (τον Χατζηιωάννου, τον γνωστό φωτογράφο-αρχισυντάχτη).



Εξού και η ταμπέλα "όχι άγχος" που κοσμεί τον τοίχο και αποτυπώνει τη φιλοσοφία του μαγαζιού. Όχι άγχος για μας, δηλαδή, γιατί ο ίδιος ο Κώστας αγχώνεται ιδιαίτερα για δύο πράγματα: για την ποιότητα του κρέατος και την καθαριότητα. "Αυτό που έμαθε πρώτο πρώτο ο παππούς μου" μου λέει ο Κώστας δείχνοντας ένα μικρό τσιμπιδάκι με το οποίο πιάνει τα χρήματα και δίνει ρέστα. "Πρώτα μάθε αυτό και μετά όλα τα άλλα" συμπληρώνει, πριν ξετυλίξει την ιστορία της 64χρονης παράδοσης του μαγαζιού.





Ο παππούς Κώστας μεγάλωσε στον Βύρωνα -και όχι στην Κωνσταντινούπολη όπως θα πρόδιδε η επιλογή του γιαουρτιού αντί για το τζατζίκι- και άνοιξε το ξύλινο μαγαζάκι στην Ανδριανού το 1950. Ο εγγονός Κώστας μπήκε στη δουλειά το "96-97, βοηθώντας αρχικά" και από το 2003 ανέλαβε πλήρως το μαγαζί. "Το μυστικό νομίζω ήταν ότι δεν με πίεσε ποτέ να το συνεχίσω. Το αποφάσισα μόνος μου. Του είχε πει ότι θα αναλάβω όταν τελείωσω τον στρατό. Και έκανε υπομονή. Άντεξε ως τότε... Τον Σεπτέμβριο του '03 απολύθηκε. Τον Δεκέμβριο του '03 έφυγε αυτός".





Ακόμη κι όταν υποχρεώθηκε λόγω νομοθεσίας να εγκαταλείψει το μαγαζάκι στην Πλάκα, συνέχισε να κουβαλάει το όνομα, την παράδοση και τη συνταγή (επιτυχίας) του πρώτου "Κώστα". Βάζοντας έντονα και το προσωπικό του στοιχείο, σε ότι αφορά την επαφή με τον πελάτη. Χαμογελαστός, ευδιάθετος, ευγενικός, με έναν δικό του κώδικα επικοινωνίας με τους θαμώνες. Κι όλα αυτά έχοντας πιάσει δουλειά στις 06.15 το πρωί. Για να καθαρίσει τα υλικά, για να κόψει ξανά το κρέας. Οι προμηθευτές μπορεί να είναι συγκεκριμένοι και έμπιστοι, αλλά ο Κώστας είναι απαιτητικός. "Θα πρέπει να διορθώσω το δικό τους λάθος και πολλές φορές ξανακόβω το κρέας" εξηγεί.





Πάντα μου έκαναν εντύπωση τα μαγαζιά που άνοιγαν μόνο μέχρι το μεσημέρι. Αλλά τότε άρχισα να καταλαβαίνω. Ο Κώστας ξεκλειδώνει στις 06.15. Παλιότερα έβαζε φωτιά στη μικρή ψησταριά στις 08.00 ("τώρα μετά την κρίση ξεκινάω στις 09.00") και ως τότε προετοιμαζόταν. Από εκείνο το σημείο ως το μεσημέρι ο κόσμος δεν σταματάει να διασχίζει την μικρή πόρτα. "Μετά τις 14.00 εξυπηρετούμε μόνο με τηλέφωνο" μου λένε με ένα στόμα μια φωνή. Ως τις 15.30 όταν κλείνουν για να καθαρίσουν, δουλειά που τραβάει ως τις 18.00. Από τις 06.00 ως τις 18.00, δηλαδή. Από Δευτέρα ως το Σάββατο από Σεπτέμβρη μέχρι Ιούνιο και καθημερινές μες το καλοκαίρι.





Το καλύτερο σουβλάκι της Αθήνας είναι δύσκολη δουλειά. Και κάποιος πρέπει την κάνει. Ευτυχώς έχουμε τον Κώστα.

Κώστας. Πεντέλης 5, Σύνταγμα, τηλ.: 2103228502