Η Cosmote στηρίζει τους νέους και τη ρομποτική του αύριο
Στο Nomads είναι πολλά τα λεφτά και βγαίνει προς τα έξω - Ποιες είναι οι αμοιβές των παικτών κάθε εβδομάδα;
Apple Treeyard | Η νέα mini σειρά κάνει πρεμιέρα στο πρόγραμμα της Cosmote TV
Life Stories | Ο Instagramer Jeremy Jauncey πληρώνεται για να κάνει διακοπές
Ποιο θα είναι το επόμενό σου κούρεμα - Δες 4 γοητευτικά hairstyles και πώς να τα ζητήσεις από τον κομμωτή σου
Κι όμως είναι αλήθεια! Ξεκίνησαν τα γυρίσματα για το Sex And The City 3
Δες την Μάγδα Τσέγκου λίγα λεπτά μετά από το "διαζύγιό" της με τον ΣΚΑΙ
Mediterranean College: Επιδότηση Διδάκτρων 50% σε Στελέχη Τουριστικών Επιχειρήσεων σε Προγράμματα Μετεκπαίδευσης & Εξειδίκευσης στον Τουρισμό
Ο νέος κύκλος επεισοδίων της σειράς "The Walking Dead" έρχεται στο Fox Greece
Life Stories | Βάλε όρια στις μαύρες σκέψεις που βασανίζουν την προσωπική σου ζωή
Εσύ ήξερες ότι τo κέικ σοκολάτας είναι ένα ιδανικό και υγιεινό πρωινό;
New York Street Style: Οι 10 κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις για να το υιοθετήσεις στους δρόμους της πόλης
Φροντίδα … για τα μάτια σας μόνο, από τη Frezyderm
Η Cosmote TV παρουσιάζει την ταινία "Jackie" στην ζώνη Ladies First
Σε αυτή την επίδειξη μόδας, τα μοντέλα είναι οι πραγματικές Survivors της σημερινής κοινωνίας
Το είδαμε & αυτό! Η Δημοτική Αστυνομία έγραψε αυτοκίνητο του Δήμου
Fashion Stories | Δες την εξέλιξη των ανδρικών γυαλιών από το 1930 μέχρι και σήμερα ( video )
Flachback | Το άγνωστο ειδύλλιο της Αλίκης Βουγιουκλάκη που αποκαλύφθηκε τώρα
Δάφνη Λαμπρόγιαννη εσύ; Δες πώς άλλαξε το πρόσωπο της γνωστής ηθοποιού
Πόσο ακόμη θα το κρύβει ότι είναι έγκυος; Ποια Ελληνίδα παρουσιάστρια δεν θέλει να παραδεχθεί ότι είναι έγκυος;
Οι φήμες λένε: Ποιες είναι οι δύο εκπομπές του "Ε" που κόβονται από το πρόγραμμα;
Πασίγνωστη παρουσιάστρια: "Είχα να πάω στην τράπεζα από το 1988" ( video )
Παρουσιαστές της Βρετανικής Τηλεόρασης δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα γέλια τους κατά τη διάρκεια της εκπομπής
Γιάννης Πλούταρχος : backstage από την ολοκλήρωση του τραγουδιού ΄΄Κάθε στιγμή μετράει΄΄
Η Ζήνα Κουτσελίνη για πρώτη φορά παρουσιάζει τις δικές της "Αλήθειες" στα γενέθλια της μικρής της Έμμας
Αυτό και αν είναι είδηση: Δες ποια ελληνική τηλεοπτική σειρά επιστρέφει μετά από χρόνια
Fashion Alert: Τα ρετρό καπέλα με βέλο επιστρέφουν
Celebrities Stories | Δες ποιες διάσημες άφησαν τον κόσμο της showbiz και έγιναν μοναχές
Kate Middleton σε πρόλαβε άλλη! - Δες ποια διάσημη φόρεσε πρώτη το διάσημο πανάκριβο φόρεμα που θέλουν να αποκτήσουν όλες
Ο 7ος κύκλος του Scandal κάνει πρεμιέρα στο Fox Life
Το ξέσπασμα του Μιχάλη Χατζηγιάννη: "Χάσαμε αποταμιεύσεις που δημιουργήσαμε σταγόνα- σταγόνα…" ( video )
Stergio Liberis: Ο Έλληνας καλλιτέχνης που βρέθηκε από τη Μέση Ανατολή στο Hollywood!
MemORIA | Η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία της Μεσογείου ξετυλίγεται στο Cosmote History
Η Νaya ετοιμάζεται να ξεσηκώσει το κοινό της Θεσσαλονίκης

Ο Κώστας φτιάχνει το καλύτερο σουβλάκι της Αθήνας




Θέλεις να μάθεις ποιο είναι το καλύτερο σουβλάκι της Αθήνας; Ναι ε; Μπορούσες απλά να ρωτήσεις.

Γράφει ο Στέφανος Τριαντάφυλλος

Εδώ στο ONEMAN ξέρουμε από φαΐ (όλοι εκτός από τον Ηλία και τον Μίχαλο). Κι έχουμε τα κιλά να τ' αποδείξουμε. Λοιπόν, για να μάθεις ποιο είναι το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα - "οne to rule them all, one(man) to find them" όπως θα έλεγε το χειρότερο αστείο σχετικά με το Lord of the Rings, που έχει γίνει ποτέ - αρκεί να ακολουθήσεις μερικά απλά βήματα:

α) να διαβάσεις αυτό το κείμενο

β) να πας στην οδό Πεντέλης στο κέντρο, σ' ένα κάθετο στενάκι της Μητροπόλεως, κάτω από τη Βουλής.

γ) να φας και να πεις "ρε πόσα ξέρει πια αυτός ο Στέφανος. Τόσο μάγκας δηλαδή";





Ναι, ναι, πολλά, ναι.

Το σουβλάκι του Κώστα είναι το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα. Κι όταν λέμε "Κώστας" δεν εννοούμε αυτό στην πλατεία γίας Ειρήνης, αλλά το παραδοσιακό του Κώστα, αυτό που είχε ανοίξει το 1950 στην Ανδριανού στην Πλάκα και από το 2009 έχει μεταφερθεί λίγα στενά πιο μακριά στην Πεντέλης.





Πριν γνωριστούμε με τον Κώστα, να γνωριστούμε πρώτα με το σουβλάκι του. Άμεσο, απλό, δωρικό, λιτό... Το απόλυτο. Το μενού έχει μπιφτέκι από μοσχάρι και καλαμάκι χοιρινό. Ο Κώστας δεν βάζει μέσα ούτε τζατζίκι ("το σκόρδο καλύπτει τις άλλες γεύσεις"), ούτε πατάτες, παρά μόνο ντομάτα, κρεμμύδι, κόκκινο πιπέρι και γιαούρτι.





Κι αν το γιαούρτι σου φαίνεται περίεργο, που να διαβάσεις ότι βάζει και μαϊντανό. Αυτό είναι και το σήμα κατατεθέν του καταστήματος, αυτό είναι που το κάνει να ξεχωρίζει "γιατί έχεις δει πουθενά αλλού να βάζουν μαϊντανό";



Καταρχήν, κάπου εδώ να σημειωθεί ότι λατρεύω τα αδιάλλακτα μαγαζιά. Αυτά που ξέρουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να βάλεις στο σουβλάκι σου. Όχι τζατζίκι. Γιαούρτι. Και μαϊντανός. Γιατί; Γιατί έτσι. Γιατί ο παππούς του Κώστα και ο ίδιος ο Κώστας ξέρουν καλύτερα.





Γιατί αυτή είναι η δουλειά τους, γιατί το κάνουν κάθε μέρα και γιατί φάτο και άσε τις ερωτήσεις... Αν στο φαγητό υπήρχε δημοκρατία θα τρώγαμε ακόμη ρίζες. Φαντάσου δηλαδή κάποιος να έλεγε σ' αυτόν τον άγιο άνθρωπο που μπέρδεψε τα μακαρόνια με τον κιμά και το σκληρό κίτρινο τυρί, "όχι, όχι μην μπερδεύεις τα μακαρόνια με τον κιμά..."

Ώρα να γνωρίσουμε τον Κώστα.





Και την Πόπη, την γυναίκα του, που χειρίζεται όλη την κατάσταση μανατζάροντας παραγγελίες και πελάτες. Στο σύντομο διάστημα που ήμασταν εκεί με τον Χρήστο, καταλάβαμε πόσο δύσκολη δουλειά είναι αυτή. Διότι το μικρό μαγαζάκι γεμίζει διαρκώς είτε με θαμώνες, είτε με άτομα που άκουσαν "για το καλύτερο σουβλάκι στην Αθήνα" και γινόταν ένας μικρός χαμός. Όπως η οικογένεια Ελληνο-κάτι (γιαγιά, μαμά, σετ τριών παιδιών) που ήρθε από τη Βούλα και έκανε πολύ καλή παρέα με τον Χρήστο (τον Χατζηιωάννου, τον γνωστό φωτογράφο-αρχισυντάχτη).



Εξού και η ταμπέλα "όχι άγχος" που κοσμεί τον τοίχο και αποτυπώνει τη φιλοσοφία του μαγαζιού. Όχι άγχος για μας, δηλαδή, γιατί ο ίδιος ο Κώστας αγχώνεται ιδιαίτερα για δύο πράγματα: για την ποιότητα του κρέατος και την καθαριότητα. "Αυτό που έμαθε πρώτο πρώτο ο παππούς μου" μου λέει ο Κώστας δείχνοντας ένα μικρό τσιμπιδάκι με το οποίο πιάνει τα χρήματα και δίνει ρέστα. "Πρώτα μάθε αυτό και μετά όλα τα άλλα" συμπληρώνει, πριν ξετυλίξει την ιστορία της 64χρονης παράδοσης του μαγαζιού.





Ο παππούς Κώστας μεγάλωσε στον Βύρωνα -και όχι στην Κωνσταντινούπολη όπως θα πρόδιδε η επιλογή του γιαουρτιού αντί για το τζατζίκι- και άνοιξε το ξύλινο μαγαζάκι στην Ανδριανού το 1950. Ο εγγονός Κώστας μπήκε στη δουλειά το "96-97, βοηθώντας αρχικά" και από το 2003 ανέλαβε πλήρως το μαγαζί. "Το μυστικό νομίζω ήταν ότι δεν με πίεσε ποτέ να το συνεχίσω. Το αποφάσισα μόνος μου. Του είχε πει ότι θα αναλάβω όταν τελείωσω τον στρατό. Και έκανε υπομονή. Άντεξε ως τότε... Τον Σεπτέμβριο του '03 απολύθηκε. Τον Δεκέμβριο του '03 έφυγε αυτός".





Ακόμη κι όταν υποχρεώθηκε λόγω νομοθεσίας να εγκαταλείψει το μαγαζάκι στην Πλάκα, συνέχισε να κουβαλάει το όνομα, την παράδοση και τη συνταγή (επιτυχίας) του πρώτου "Κώστα". Βάζοντας έντονα και το προσωπικό του στοιχείο, σε ότι αφορά την επαφή με τον πελάτη. Χαμογελαστός, ευδιάθετος, ευγενικός, με έναν δικό του κώδικα επικοινωνίας με τους θαμώνες. Κι όλα αυτά έχοντας πιάσει δουλειά στις 06.15 το πρωί. Για να καθαρίσει τα υλικά, για να κόψει ξανά το κρέας. Οι προμηθευτές μπορεί να είναι συγκεκριμένοι και έμπιστοι, αλλά ο Κώστας είναι απαιτητικός. "Θα πρέπει να διορθώσω το δικό τους λάθος και πολλές φορές ξανακόβω το κρέας" εξηγεί.





Πάντα μου έκαναν εντύπωση τα μαγαζιά που άνοιγαν μόνο μέχρι το μεσημέρι. Αλλά τότε άρχισα να καταλαβαίνω. Ο Κώστας ξεκλειδώνει στις 06.15. Παλιότερα έβαζε φωτιά στη μικρή ψησταριά στις 08.00 ("τώρα μετά την κρίση ξεκινάω στις 09.00") και ως τότε προετοιμαζόταν. Από εκείνο το σημείο ως το μεσημέρι ο κόσμος δεν σταματάει να διασχίζει την μικρή πόρτα. "Μετά τις 14.00 εξυπηρετούμε μόνο με τηλέφωνο" μου λένε με ένα στόμα μια φωνή. Ως τις 15.30 όταν κλείνουν για να καθαρίσουν, δουλειά που τραβάει ως τις 18.00. Από τις 06.00 ως τις 18.00, δηλαδή. Από Δευτέρα ως το Σάββατο από Σεπτέμβρη μέχρι Ιούνιο και καθημερινές μες το καλοκαίρι.





Το καλύτερο σουβλάκι της Αθήνας είναι δύσκολη δουλειά. Και κάποιος πρέπει την κάνει. Ευτυχώς έχουμε τον Κώστα.

Κώστας. Πεντέλης 5, Σύνταγμα, τηλ.: 2103228502