Header Ads

Αυτές είναι οι 10 καλύτερες μαθητικές επιχειρήσεις της χρονιάς
Στις 24 Ιουνίου η ανάδειξη του μεγάλου νικητή


Ο ενθουσιασμός αλλά και η αγωνία κορυφώνονται για τις 10 μαθητικές ομάδες από αντίστοιχα σχολεία που προκρίθηκαν στον τελικό του εκπαιδευτικού προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» , του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece». Ο πανελλαδικός τελικός διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 24 Ιουνίου 2016, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στην αίθουσα Ιφιγένεια, «ΘΕΑΤΡΟΝ».


Ομάδες μαθητών σε 100 Γυμνάσια και Λύκεια απ όλη την Ελλάδα, έστησαν τη δική τους μαθητική επιχείρηση στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Υλοποίησαν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και οι 67 παρουσίασαν τα προϊόντα τους τον Απρίλιο σε δύο μεγάλες εμπορικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η παρουσία τους στις εμπορικές εκθέσεις αλλά κυρίως τα επιχειρηματικά τους σχέδια αξιολογήθηκαν από την κριτική επιτροπή του ΣΕΝ/JA Greece και οι 10 «Εικονικές Επιχειρήσεις» που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία, πήραν το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό. Την ημέρα εκείνη τα παιδιά θα παρουσιάσουν τις επιχειρήσεις τους στην κριτική επιτροπή και θα αναδειχθεί η νικήτρια ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe, στις 25-28 Ιουλίου στη Λουκέρνη της Ελβετίας. 
Οι μαθητές και οι μαθήτριες των 10 καλύτερων «Εικονικών Επιχειρήσεων» της χρονιάς περιγράφουν κατά αλφαβητική σειρά τις καινοτόμες ιδέες που κατάφεραν να υλοποιήσουν με μεγάλη επιτυχία: 


1)«Άρωμα Ολύμπου» - ΓΕ.Λ. Κονταριώτισσας (Κονταριώτισσα, Πιερίας)


Μεταποιήσαμε τα βότανα, το μέλι, το λάδι και άλλα προϊόντα του Ολύμπου, σε μείγματα αφεψημάτων, καλλυντικά χειροποίητα σαπούνια, εξαιρετική μεντοβίνα (κρασί από μέλι) και ποιοτική αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπύρα. Εξοικειωθήκαμε, έτσι, με την μεταποίηση προϊόντων μαθαίνοντας ταυτόχρονα οικονομία, χημεία, βιολογία με βιωματικό τρόπο. Τα προϊόντα μας μεταφέρουν το άρωμα του Ολύμπου και φέρνουν την ανάπτυξη στον τόπο μας. http://www.facebook.com/aromaolympou


2)beLIVE- Α' Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού (Ψυχικό, Αττικής)


Το προϊόν μας είναι μία σύμπραξη εφαρμογής και καινοτόμου εξωτερικής συσκευής αποστολής μηνύματος κινδύνου. Μόλις νιώσεις κίνδυνο και φόβο, πάτα το κουμπί της ειδικής συσκευής, 10 άτομα της επιλογής σου λαμβάνουν ΑΜΕΣΩΣ στα κινητά τους α) ένα μήνυμα SOS και β) τις γεωγραφικές σου συντεταγμένες και σπεύδουν να σε βοηθήσουν. Στόχος η επίλυση ενός κοινωνικού προβλήματος: της έκθεσης στον κίνδυνο των ευπαθών ομάδων, τυφλών, κωφαλάλων, αναπήρων αλλά και του καθένα από εμάς. 


3)«BUDGEE» - Λύκειο Pierce-Aμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Αγ. Παρασκευή, Αττικής)


Έχουμε αναπτύξει, μe χορηγία της ALPHA BANK, την εφαρμογή BUDGEE, για κινητά με λειτουργικό IOS. Έίναι ένα ολοκληρωμένο προϊόν που διατίθεται στο App Store. Απευθύνεται σε νέους, με σκοπό να γίνει ο καθημερινός e-κονομικός σύμβουλος στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση του προϋπολογισμού τους. Συμβάλλει στην απόκτηση σωστής καταναλωτικής και αποταμιευτικής συμπεριφοράς! 


4)«ΕPEIKON» - B’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού (Ψυχικό, Αττικής)


Η EPEIKON σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στο χρόνο µέσω του APPOLLO Συναρπαστικός συνδυασµός cardboard VR γυαλιών και εφαρµογής για smartphones.Θα μεταφερθείτε εικονικά στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, μνημείο του 5ου αι.π.Χ., αναγνωρισμένο από την UNESCO. Πολυβραβευμένη καινοτόμος επιχειρηματική πρωτοβουλία ανάδειξης του ελληνικού πολιτισµού, προσέλκυσης τουρισμού και ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας. 


5)«Λαδί… Μεσσηνίων γεύσεις»-Εκπαιδευτήρια Μπουγά (Καλαμάτα, Μεσσηνίας)


Στόχος της εταιρίας μας είναι να προωθήσει τα τοπικά προϊόντα και να τους δώσει επιπλέον προστιθέμενη αξία. Στα πρώτα μας βήματα ασχοληθήκαμε με το λαλάγγι. Δημιουργήσαμε, δύο σνακ σε μπουκίτσες, τα «λαλαγγάκια φουρνιστά με σφέλα» για τους εναλλακτικούς και τα «λαλαγγάκια κλασικά» για τους πιστούς της παράδοσης.


6)«MΑPP» - Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού (Ψυχικό, Αττικής) 


Οι μαθητές του Ομίλου Νεανικής Επιχειρηματικότητας ανέπτυξαν την εφαρμογή ΜAPP (Marathon APPlication) για κινητά, με στόχο την προώθηση του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Τόσο οι δρομείς όσο και οι θεατές θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν μία πληθώρα υποστηρικτικών υπηρεσιών πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Η πιο σημαντική καινοτομία της εφαρμογής είναι η υπηρεσία tracking, που προσφέρει τη δυνατότητα εντοπισμού και παρακολούθησης δρομέων από θεατές και άλλους δρομείς μέχρι τον τερματισμό τους.


7)S.P.E.S. & ΣΙΑ Ο.Ε. (Solar Protection Energy System)-Λεόντειο Λύκειο Ν. Σμύρνης (Ν.Σμύρνη, Αττικής)


Το «προϊόν» της μαθητικής εικονικής επιχείρησης «S.P.E.S. & Σια Ο.Ε.» (Solar Protection Energy System) είναι η S.Sp.U.P. UP (Solar Spinning Umbrella Protection Up), μια πρωτοποριακή ομπρέλα της οποίας οι ηλιοσυλλέκτες της επιτρέπουν να περιστρέφεται ανάλογα με τη θέση του ήλιου και να συσσωρεύει και να μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική.8)«SMILEYBIN» - Γυμνάσιο Πύδνας-Κολινδρού (Αλώνια, Πιερίας)


Η SMILEYBIN ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα στην ανακύκλωση. Κατασκευάζουμε κάδους state of the art με σύστημα επιβράβευσης για τους χρήστες. Τα ανακυκλώσιμα υλικά ζυγίζονται και συγκεντρώνονται εκπτωτικοί πόντοι στα δημοτικά τέλη είτε σε καταστήματα. Το προϊόν μας αγκαλιάστηκε από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μπουτάρη, το Δήμο Αθηναίων και επιχειρήσεις στην εγχώρια και ξένη αγορά. Σύνθημά μας: Aνακύκλωσε και κέρδισε εσύ και το περιβάλλον!


9) «S.T.Ι.Ι.R» (START TO INVEST IN RESEARCH) - 3ο ΓΕ.Λ. Κηφισιάς (Κηφισιά, Αττικής)


Είμαστε μαθητές του 3ου ΓΕΛ Κηφισιάς και φέτος δημιουργήσαμε το S.T.I.I.R.net μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που σκοπό έχει να φέρει σε επαφή τους Έλληνες ερευνητές με τους επιστημονικούς φορείς και τους επενδυτές. Η καινοτομία μας εστιάζεται στο ότι καλύπτουμε ένα πραγματικό κενό αγοράς, διευκολύνοντας τους ερευνητές να βρίσκουν όλες τις προκηρύξεις εργασίας εγκαίρως, σε έναν μόνο ιστότοπο. http://www.stiir.net


10) «U.S.B. Radio» Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Γέρακα (Γέρακας, Αττικής)


Ο U.S.B. Radio (United States of Balkans) “The Art of Being a Balkanian” μέσω της ιστοσελίδας και της εφαρμογής του επιδιώκει την ανάδειξη του Βαλκανικού Πολιτισμού. Επικοινωνεί, εκπαιδεύει, ψυχαγωγεί και ενημερώνει το κοινό του για τους καλλιτέχνες και το έργο τους, συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων μορφών τέχνης και κυρίως προωθεί τα arts festivals και cultural events στα Βαλκάνια, ενισχύοντας τον «εορταστικό τουρισμό» (festival tourism). http://usbradio.gr


Τo «ΣΕΝ/JA Greece» που υλοποιεί το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» είναι ο ελληνικός φορέας του παγκόσμιου μη-κερδοσκοπικού οργανισμού «Junior Achievement Wordwide», που προωθεί την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο. 


Λίγα λόγια για το ΣΕΝ JAN GREECEΣωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement GreeceTo «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece» είναι το ελληνικό σκέλος-φορέας του παγκόσμιου οργανισμού Junior Achievement Worldwide, του μεγαλύτερου και μακροβιότερου μη κερδοσκοπικού οργανισμού στον κόσμο που εφαρμόζει προγράμματα επιχειρηματικότητας και βασικών αρχών οικονομίας στην εκπαίδευση σε 122 χώρες, με τη συμμετοχή άνω των 10 εκατομμυρίων μαθητών το χρόνο. Το Junior Achievement Worldwide ιδρύθηκε στις Η.Π.Α. πριν από περίπου 100 χρόνια. 

Το ΣΕΝ/JA Greece γιορτάζει φέτος 10 χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα και μάλιστα κατέκτησε τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη και βραβεύτηκε από το Junior Achievement Europe –στο οποίο υπάγεται- για την άριστη υλοποίηση και την επέκταση των προγραμμάτων του στα ελληνικά σχολεία. 

Ο οργανισμός εφαρμόζει σύγχρονα παγκόσμια εκπαιδευτικά προγράμματα, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και στα πανεπιστήμια, όπως: ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΕΞΥΠΝΑ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΙ ΕΓΩ, Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ, ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΕΝΟΣ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 360, START UP (φοιτητικός διαγωνισμός καινοτομίας). Το έργο του υποστηρίζουν καθηγητές και εθελοντές από την αγορά εργασίας που προσφέρουν ανιδιοτελώς το χρόνο τους για την υλοποίηση των προγραμμάτων μας. Οι δράσεις του ΣΕΝ/JA Greece χρηματοδοτούνται από χορηγίες ιδρυμάτων, εταιρειών-μελών και φυσικών προσώπων. Δωρητής των προγραμμάτων μας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Xορηγοί μας είναι

η ασφαλιστική εταιρεία MetLife, ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός των Ελλήνων της Διασποράς «Ελληνική Πρωτοβουλία» (The Hellenic Initiative), η Citi, η Accenture, η SAP, η Εθνική Τράπεζα, και άλλες 60 επιχειρήσεις. 

Αξίζει να τονιστεί ότι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα του οργανισμού «Εικονική Επιχείρηση» έχει αναγνωριστεί από το Γραφείο Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως η «Καλύτερη Εφαρμογή Πρακτικής στην εκπαίδευση που αφορά την επιχειρηματικότητα». 


10 χρόνια «Εικονική Επιχείρηση»


Mαθητές από 15 έως 18 ετών καθοδηγούνται να στήνουν από το μηδέν τη δική τους «εταιρεία». Εκλέγουν Διοικητικό Συμβούλιο και δημιουργούν πραγματικά προϊόντα και υπηρεσίες. Παρουσιάζουν τις επιχειρήσεις τους σε δύο μεγάλες εμπορικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι ομάδες που ξεχωρίζουν διαγωνίζονται στο τέλος της σχολικής χρονιάς στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση». Η νικήτρια ομάδα διαγωνίζεται στη συνέχεια στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe. Στην Ελλάδα έχουν συμμετάσχει πάνω από 20.000 μαθητές και μαθήτριες μέχρι σήμερα.Η ιστοσελίδα μας είναι http://www.senja.gr απ’ όπου γίνεται η σύνδεση στη σελίδα μας στο Facebook, το Twitter, το Linkedin και στο κανάλι μας στο you tube όπου μπορείτε να δείτε τηλεοπτικές εμφανίσεις και βίντεο από τις μαθητικές επιχειρήσεις και τους διαγωνισμούς


Για περισσότερες πληροφορίες:
Μαρία Γιαννέτου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας ΣΕΝ/JA GREECE
6932192633 - maria.yannetou@sen.org.gr

*Ευχαριστούμε πολύ για το Δελτίο Τύπου
Από το Blogger.