Header Ads

"Περί Έρωτος" Special Edition - Από τη Μαρία Μαυρογένη
Στους δύο ο εγωισμός δεν χωρεί...


Γεια σας και καλησπέρα, μπήκε η Μεγάλη Εβδομάδα, εβδομάδα κατάνυξης για εσάς που πιστεύετε, μια συνηθισμένη για εσάς που δεν ...


Είπα και εγώ, λοιπόν, να σας ευχηθώ για το Πάσχα με ένα άρθρο αυθόρμητο που αγγίζει ένα θέμα καταστροφή. Υπερβολική δεν με λες μιας και το θέμα αυτό είναι ο εγωισμός που μας πιάνει και μουλαρώνουμε ώρες ώρες χειρότερα και απ΄ τον Ντορύ!


Έτσι για την ιστορία, αγαπητοί μου, αλλά και επειδή το περίμεναν αυτό το άρθρο 4-5 φίλοι (ονόματα δεν λέμε, ξέρουν αυτοί), είπα να σας ξετυλίξω το κουβάρι των σκέψεών μου και -χωρίς φόβο και πάθος- να σας βοηθήσω να ξεδιαλύνετε κάποια θέματα που όλοι λίγο πολύ έχουμε μπερδεμένα στο μυαλό μας...
Και, ναι, το γράφω εγώ αυτό, που έχω δεινοπαθήσει να καταλάβω τα λεπτά όρια του εγωισμού μέσα στις σχέσεις και -μεταξύ μας- ακόμα το χάνω και θα το χάνω για καιρό.


Βλέπετε, απ΄ όταν ήμασταν πιτσιρικάκια μας είχαν διχάσει ολοκληρωτικά μ΄αυτό το ζήτημα.
Απ΄τη μια να έχεις εγωισμό, να μην σε κάνουν ό,τι θέλουν, να έχεις τον εαυτό σου ψηλά και από την άλλη να μην είσαι παρτάκιας, να νοιάζεσαι για τους άλλους, να μην είσαι αναίσθητος.
Άνθρωπος είσαι, ήρθες και μπερδεύτηκες! Λογικό.


Έλα μου όμως που -κλασσικά- η αλήθεια είναι κάπου στη μέση και σ΄αυτή την αιώνια αναζήτηση της ισορροπίας που τόσο παλεύουμε να διατηρήσουμε και όλο τα κάνουμε θάλασσα. Οι περισσότεροι τουλάχιστον γιατί είστε και κάποιοι που θαυμάζω που τα έχετε όλα τακτοποιημένα. Εύγε!


Για εσάς τώρα τους μπερδεμένους, αγανακτισμένους ή εγωισμόπληκτους εδώ είμαι για να σας βάλω σε σκέψεις (ειδικότης μου).


Ο υγιής εγωισμός, αυτός που σας κάνει να κρατιέστε στο ύψος σας, να διεκδικείτε αυτό που αξίζετε ή σας ανήκει, να σέβεστε τον εαυτό σας και να απαιτείτε το ίδιο και από τους άλλους, σας το λέω τώρα, ναι, είναι αυτό που έπρεπε όλοι μας να έχουμε καλλιεργήσει από μικρή σχετικά ηλικία και αν δεν έγινε τότε σημαίνει ότι θέλει δουλίτσα και αρχίζουμε τα εντατικά.
Αυτός ο υγιής εγωισμός για άλλους λέγεται αξιοπρέπεια, για άλλους αυτοεκτίμηση, για άλλους περηφάνια αλλά σημασία έχει να υπάρχει κάπου εκεί στα συστατικά της προσωπικότητάς μας και να χτυπάει καμπανάκι σε έκτακτες περιπτώσεις...


Στην άλλη όχθη του ποταμού, εκεί που τα παίρνουμε στο κρανίο και δεν υπολογίζουμε τίποτα και κανέναν, εκεί που δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από το "εγώ" μας, εκεί μάλλον δεν χωράνε συζητήσεις και συμβιβασμοί εκεί ακριβώς είναι που χάνουμε την μπάλα.
Ειδικά στην περίπτωση που είμαστε ρεζερβέ!


Εκεί θα εστιάσω και εγώ γιατί εκεί ακριβώς είναι που μπορεί ο εγωισμός να μας στοιχίσει ακριβά...


Μέσα στις σχέσεις, η ισορροπία που λέγαμε -αυτή η μάστιγα- δεν θέλει παρά ένα χαλίκι για να διαταραχθεί και να προκαλέσει ολόκληρο τσουνάμι για το οποίο έχουμε ουκ ολίγες φορές ακούσει στις ειδήσεις και το τρέμουμε.
Αυτό συμβαίνει για έναν βασικό λόγο!
Γιατί όταν μιλάει το συναίσθημα, ο άνθρωπος είναι πιο ευάλωτος σε όλα. Οι αντιδράσεις επηρεάζονται πανεύκολα και η μύγα φαίνεται δράκος και εκεί μια τόση δα λεξούλα παραπάνω μπορεί να σας γκρεμίσει το σπίτι. Κάτι σας θύμισα τώρα...


Μ΄αυτόν τον μηχανισμό λειτουργεί και ο εγωισμός μας όταν πεισμώνουμε σαν κακομαθημένα 5χρονα που δεν τους παίρνει η μαμά το 1000στο παιχνίδι (τα αγαπώ τα παιδιά, μην παρεξηγηθώ).
Δεν είναι πως δεν αγαπάμε τον άλλο, ούτε πως ξεχνάμε ποιος είναι και τι ρόλο παίζει στη ζωή μας.Είναι που ίσως έχουμε αναπτυγμένο αυτό το μικρόβιο που πολλές φορές είναι η άμυνά μας γιατί κάποτε νοιαστήκαμε πολύ για τους άλλους και δεν μας νοιάστηκαν το ίδιο.


Το μυστικό είναι αυτό που έτυχε να συζητήσω προχθές με τον άνθρωπο που ξέρει τις δικές μου κρυφές σκέψεις και ανησυχίες. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ήδη πολύ δύσκολες και οι εποχή μας το ίδιο για να βάζουμε και εμείς την πινελιά μας. Και επειδή τελικά το αποτέλεσμα είναι αυτό που βιώνουμε, αυτό είναι ότι το μικρόβιο αυτό που μονοπωλεί το άρθρο μου δεν έχει καμία θέση στη σχέση με τον άνθρωπό σας.


Τα προβλήματα θα είναι πολλά, και οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις. Όλα είναι μέσα στη ζωή και όλα αυτά δίνουν χρώμα στην επιλογή σας! Άλλωστε ξέρετε πως η αγάπη και ο εγωισμός ποτέ δεν κρατήθηκαν από το χέρι. Συνήθως περπατούν παράλληλα και αγωνίζονται για το ποιος θα επικρατήσει.
Γι΄αυτό και για πολλά ακόμη που ο καθένας σας κουβαλάει μέσα στην καρδιά του, την επόμενη φορά που θα μπείτε στο δίλημμα, πάρτε μια βαθιά ανάσα να φύγει ο πολύς θυμός, σκεφτείτε όμορφες στιγμές με το ταίρι σας, χαμογελάστε και κλειδώστε τον εγωισμό στο σπίτι.
Πείτε του δυο μικρά ψέματα, ξέρετε, απ΄αυτά που λέμε για καλό, αγκαλιάστε τον άνθρωπό σας και μιλήστε γι΄αυτό που σας απασχολεί και σας κάνει να φέρεστε έτσι...


Κανείς δεν έχασε ποτέ από μια όμορφη, ειλικρινή συζήτηση...
Και αυτόν, αφήστε τον κλειδωμένο εκεί μέσα. Η αγάπη είναι εκεί έξω και σας περιμένει...


Καλή Ανάσταση σε όλους μας, χέρι χέρι με τους ανθρώπους που αγαπάμε!
Ειλικρινά, εγώ, η Μαρία.
Από το Blogger.