Header Ads

THE TIME MACHNE [live act] by Decade – second hand & vintage clothes

Ο Λεωνίδας Θεοδωρίδης, μιλά στον Άκη Τσακίρη

Ένα ρεπορτάζ για τους φίλους του vintage μας έρχεται από τα Ιωάννινα, όπου πραγματοποιήθηκε το τρίτο bazaar ρουχισμού ΟΛΑ5€” του Decade το περασμένο Σαββατοκύριακο 10 και 11 Μαΐου. Στα πλαίσια του second hand και vintage bazaarοι ομάδα του Decade αποφάσισε να συμπεριλάβει ένα ζωντανό δρώμενο (live act) αντί μιας συνηθισμένης επίδειξης. Το project αυτό ονομάστηκε THE TIME MACHINE” και ως σκοπό είχε την απευθείας μεταμόρφωση πέντε κοριτσιών σε μία άλλη εποχή....


Μεταφέροντας το backstage on stage

Η «μηχανή του χρόνου» στήθηκε από μια ομάδα 20 συντελεστών ανά πέντε υποομάδων που θα ξεκινούσε την προετοιμασία πριν από το ταξίδιΣκοπός του live actήταν να παρουσιαστεί το έργο τους μπροστά στο κοινό, φέρνοντας το backstage on stage και δίνοντας την δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς αυτό που σε άλλες περιπτώσεις δεν του επιτρέπεται.
Την προεργασία ανέλαβαν πέντε επιμελητές/στυλίστες διαλέγοντας από μια δεκαετία, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να συνδυάσουν ενδύματα και αξεσουάρ από το Decade – second hand και vintage. Οι hostsόπως τους ονομάσανε ήταν οι Μαρία Τούλια, Κατερίνα Διαμάντη, Ευθύμης Μαυρέπης, Αριστέα Κουλούρι και leo theo aka Λεωνίδας Θεοδωρίδης. Οι pilots (πιλότοι του μακιγιάζ και του χτενίσματος) συνδύαζαν τις οδηγίες των επιμελητών με το πλάνο τους, οδηγώντας την μηχανή στο ταξίδι του χρόνου. 
Στους πιλότους-συντελεστές συμμετείχαν οι Μυρτώ Διαμάντη/hairstyling, Βάσω Μητροκώστα/makeup, Ηρώ Γιαννούλη/makeup, Ευαγγελία Τσολερίδη/hairstyling και Ιωάννα Βασιάκου/makeup. Στο πλήρωμα της χρονομηχανής συμπεριλήφθησαν και οι φωτογράφοι Μάγδα Σιούτη, Βαγγέλης Ντάγκας, Παναγιώτης Ντούρος, Βασίλης Τσιούρης και Θύμιος Μάντζιος που αποθανάτισαν την μεταμόρφωση των πέντε παρουσιαστριών/μοντέλων Βάνα Κουλούρι, Μαρίνα Τούλια, Έλενα ΜαντέληΒάσια Πλατή και Έλενα Πλατή.

Εμείς επικοινωνήσαμε με τον εμπνευστή του The Time Machine Λεωνίδα Θεοδωρίδη και μας μίλησε για το ιδιαίτερο αυτό project.

Ποιές είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από το αποτέλεσμα;
Πολύ καλές. Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα αν σκεφτεί κανείς πως το πρώτο και κύριο κατόρθωμα ήταν να μπορέσουν να συμμετάσχουν 20 άτομα την ίδια μέρα και την ίδια ώραΉταν ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο και ουσιαστικά το τελευταίο, αφού μετά θα ακολουθούσαν οι εκλογές. Τα παιδιά άλλαξαν τελείως το πρόγραμμα τους. Το εκτιμώ πάρα πολύ.

Από τις πέντε ομάδες υπάρχει κάποια που ξεχωρίζεις;
Δύσκολα να ξεχωρίσω γιατί για μένα η μηχανή ήταν μία με μικρά και μεγάλα γρανάζια. Η κάθε ομάδα είχε τον δικό της βαθμό δυσκολίας. Κάποια άτομα συμμετείχαν για πρώτη φορά σε μια παρουσίαση και γι’ αυτό προτίμησα και προτιμώ πάντα να τους έχω όλους και όλες στη σκηνή. Τα πρώτα πέντε λεπτά είναι κάπως αλλά μετά ξεχνάμε ότι μας παρακολουθούν.

Οι ομάδες απαρτίζονταν από άτομα σχετικά με το αντικείμενο που ανέλαβε ο καθένας και η κάθε μια ή ασχολούνται και θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο τους/της αντίστοιχα. Μίλησε μας για αυτά τα παιδιά.

Με σειρά εμφάνισης, λοιπόν, το Τeam A που είναι παιδιά που έχουμε δουλέψει και στο παρελθόν μαζί και αποτέλεσαν την αφορμή να το κάνουμε με σιγουριά. Είναι άτομα με άμεση παρέμβαση όταν εμφανίζονται η γνωστοί αστάθμητοι παράγοντες. Την ομάδα ηγήθηκε η Μαρία Τούλια που έκανε αίσθηση με τον συνδυασμό της Breakfast Αt Tiffanys (δεκαετία 30) επιλέγοντας ένα εντυπωσιακό μαύρο φόρεμα και με τις σωστές παραποιήσεις της και την σωστή επιλογή των αξεσουάρ και κοσμημάτων μετατράπηκε σε χάρμα οφθαλμών. Στην ομάδα της έτυχε φέτος να είμαι κι εγώ για λίγο set assistant της και εύχομαι στο μέλλον να συνεργαστούμε πολλές φορές ακόμα.

Τον συνδυασμό παρουσίασε η Βάνα Κουλούρι με την οποία συνεργαζόμαστε σχεδόν τρία χρόνια. Έχει περάσει από πολλά στυλ και της πάνε πραγματικά τα πάντα. Αυτό που εκτιμώ ιδιαίτερα στην Βάνα είναι ο χαρακτήρας, και βασικά όλων των κοριτσιών. Δεν δουλεύω με μοντέλα 90/60/90 καρμπόν. Προτιμώ πάντα κοπέλες με τύπο και προσωπικότητα! Συνεννοήσιμες με σεβασμό πρώτα στον εαυτό τους. Δίνω πολύ έμφαση στα συναισθήματα που εκλαμβάνουν οι θεατές. Αυτό σημαίνει πως το γυναικείο κοινό μπορεί να ταυτιστεί καλύτερα με την εικόνα της παρουσίασης και να συλλάβει την ιδέα. Είναι πιο διαδραστικό και πιο αληθινό.
Το χτένισμα επιμελήθηκε και εκτέλεσε η Μυρτώ Διαμάντη με την οποία συνεργαστήκαμε και πέρυσι. Η Μυρτώ είναι από τα μεγάλα και γερά γρανάζια! Είναι ταλέντο και αγαπάει πολύ αυτό που κάνει. Στη «μηχανή του χρόνου» κάλυψε άλλα τέσσερα πόστα σε χτενίσματα και μακιγιάζ. Αυτό δείχνει ομαδικότητα και σβελτάδα, δύο παράγοντες που χρειάζονται σε αυτού του είδους δουλειές. Είμαι βέβαιος πως στο μέλλον θα ακούσουμε πολλά ακόμα από την Μυρτώ. Τέλος στην ομάδα συμμετείχε στην φωτογραφία η Μάγδα Σιουτή που είναι επίσης ταλέντο στο αντικείμενο της και είναι πάντα πρώτη προτίμηση μου.

Τo Team Β ηγήθηκε η Κατερίνα Διαμάντη που είναι από τις καινούριες μου γνωριμίες και η γρηγοράδα της με εντυπωσίασε. Ο συνδυασμός της Summer Of Love (δεκαετία 60) ήταν ο μόνος με πάνω από ένα ένδυμα όπου ταίριαξε πολύ καλά τα χρώματα σε μία εποχή που ήταν τελείως διαφορετικά από αυτά του σήμερα.
Η παρουσίαση έγινε από την γλυκύτατη Μαρίνα Τούλια που έδωσε μια πολύ ευχάριστη νότα στο σύνολο. Το χτένισμα επιμελήθηκε και εκτέλεσε επίσης η Μυρτώ Διαμάντη. Ως φωτογράφος κατατάχτηκε ο Βαγγέλης Ντάγκας, ένας αξιοσέβαστος συνεργάτης με σχετική πορεία στο παρελθόν στον χώρο της επίδειξης μόδας. Από τον φακό του περάσανε μεγάλα ονόματα την εποχή που άνθιζαν οι πασαρέλες μεταξύ 1986-92. Ήταν τιμή μου που συμμετείχε στην κάλυψη του live act. 


Τo Team C ανέλαβε να καθοδηγήσει ο Ευθύμης Μαυρέπης, ένα νέο παιδί που ανταποκρίθηκε αμέσως επιστρέφοντας εκτάκτως από Αθήνα. Είχε επιλέξει αρχικά τη δεκαετία του 80 η οποία δεν έβγαινε και  έστριψε την κατάλληλη στιγμή πηγαίνοντας μισό αιώνα πίσω και εκπλήσσοντας μας με τον συνδυασμό “Μικρά Αγγλία” (δεκαετία του 20)Δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεθούν τα κατάλληλα ρούχα που θα ταιριάξουν στις κοπέλες, ιδίως όταν τρέχει ο χρόνος είναι μια επιπλέον πρόκληση. 
Τον συνδυασμό παρουσίασε η Έλενα Μαντέλη με την οποία έχουμε συνεργαστεί επίσης στο παρελθών. Μαζί με την Βάνα Κουλούρι συμμετείχαν σε μία φωτογράφηση του Decade – second hand & vintage clothes το 2012 προάγγελος του The Time Machine”.
To μακιγιάζ επιμελήθηκε και εκτέλεσε επί σκηνής η Βάσω Μητροκώστα, ενώ το χτένισμα της Έλενας παρουσιάστηκε και διαμορφώθηκε εξολοκλήρου εντός ενός τέταρτου της ώρας από την Μυρτώ Διαμάντη. Στη φωτογραφία συμπεριλήφθηκε ο Παναγιώτης Ντούρος, επίσης συνεργάτης και φίλος μου σε όλα σχεδόν τα projects μου.     

Η Αριστέα Κουλούρι ανέλαβε τo Team D, όπου ομολογώ πως με εντυπωσίασε στην επιλογή του ύφους. Η Αριστέα είναι ένα πιο ροκ άτομο θα έλεγα, αλλά μας παρουσίασε μια πολύ δύσκολη και αυστηρή δεκαετία γιατί εκείνη την εποχή του μεσοπολέμου μόνο το ένδυμα δεν είχε στο νου του ο κόσμος. Μου άρεσε πολύ ο «κατασκοπικός» συνδυασμός της Notorious (δεκαετία του 40) που ταίριαξε απίστευτα ωραία στο σκοτεινό σκηνικό της μηχανής του χρόνου.
Τη δουλειά της παρουσίασε η Βάσια Πλατή με την οποία συνεργαστήκαμε και πέρυσι. Εκτός από την παρουσίαση, η Βάσια ανέλαβε και χρέη set assistantΕίχε προηγηθεί το χτένισμα από την Ευαγγελία Τσολερίδη ενώ το μακιγιάζ έγινε στο live act από την νεαρή Ηρώ Γιαννούλη που γνώρισα επίσης πρόσφατα. Σκοπός μου ήταν να συμμετάσχουν και νέα άτομα και να ζήσουν μια εμπειρία διαφορετική. Είναι πάντα ένας καλός τρόπος για να μάθει κανείς κατά πόσο του ταιριάζει ένα τέτοιο concept, και επίσης, τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συνεργαστούν οι συντελεστές και να εναρμονιστούν μεταξύ τους. Στη φωτογραφία κατατάχθηκε ο Βασίλης Τσιούρης που γνώρισα επίσης στο live act και οι φωτογραφίες του μου άρεσαν πολύ.


Και τέλος ως leo theo aka εγώ που συνδύασα δύο φορέματα από την κλασική δεκαετία του 50 με τίτλο Lollypop. Επέλεξα στάνταρακι μου γιατί ήθελα να ήμουν stand by για οτιδήποτε χρειαζόντουσαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του live act. 
Τη δική μου δημιουργία παρουσίασε ένα χαμογελαστό κορίτσι, η Έλενα Πλατή. Συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά και είναι από τα κορίτσια που προτιμώ τόσο στην εμφάνιση όσο και στον τρόπο συμπεριφοράς. Το χτένισμα επιμελήθηκε η Ευαγγελία Τσολερίδη και το μακιγιάζ εκτέλεσε επί σκηνής η Ιωάννα Βασιάκου, φοιτήτρια της σχολής Πλαστικών Τεχνών του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και συνεργάτιδά μου σε πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα. Για την ομάδα μου φωτογράφισε ο Θύμιος Μάντζιος που τον ευχαριστώ πολύ.

Είναι αξιοσημείωτο που γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις στην περιφέρεια και σε εποχή οικονομικά δύσκολη για όλους. Τελικά ποσό σημαντικό ρόλο καταλαμβάνει η πρωτοβουλία;

Το μεγαλύτερο μέροςΟι παραστάσεις, οποιεσδήποτε, δεν βγαίνουν από το πουθενά. Όλα όσα βλέπει το κοινό σε μία ώρα, έχουν χρόνο και κόπο. Χρειάζεται γρήγορη συνεννόηση, και αποφασιστικότητα. Αλλά πάνω απ’ όλα όρεξη και καλή διάθεση γιατί στην τελική το ζητούμενο είναι να περάσουμε και καλά, ειδάλλως δεν έχει κανένα νόημα και παρόλη τη βροχή που ξεκίνησε στα μισά του live actπιστεύω πως όλα τα παιδιά το διασκέδασαν εξίσου όσο και το κοινό που μας τίμησε με την παρουσία τουΜε λίγη προσπάθεια και καλή θέληση όλα γίνονται και τα αποτελέσματα το αποδεικνύουν.

Υπάρχει στα σχέδια το επόμενο live act;

Πάντα υπάρχει το επόμενο. Θα ξαναμπούμε στη χρονομηχανή μας, της οποίας οι προετοιμασίες θα ξεκινήσουν μετά το καλοκαίρι και θα είναι μια συνέχεια του ταξιδιού μας.

Από το Blogger.